Koruyucu Aile Hizmeti, kurum bakımı ve evlât edinme hizmetlerinde olduğu gibi çocuğun ailesinin yerine geçerek ebeveynlik rolünün hemen hemen bütün yönleriyle üstlenilmesini içeren bir hizmet türüdür. Koruyucu Aile bakımının kurum bakımından en önemli farkı, topluca bir bakım tarzı olmaması ve seçilmiş bir ailenin çocuğun bakımını üstlenmesidir. Evlât edinmeden farkı ise, bakımı üstlenen aile ile çocuk arasında yasal bir anne-baba ve çocuk bağının olmamasıdır.
Aile yanında türlü sebeplerle bakılamayan, evlât edinilmesi mümkün olmayan çocukların, uygun aileler yanında Sosyal Hizmetler Dairesinin gözetimi ve denetiminde kısa veya uzun bir süre için bakılmaları olarak tanımlanan Koruyucu Ail bakımı, çocuğun aile ortamında yetişme, özel ilgi görme hakkını koruyan bir hizmet olarak kabul edilmektedir.
Koruyucu Aile çalışmaları gönüllü ve ücretli olarak sınıflandırılmaktadır.
Gönüllü Koruyucu Ailelere verilen çocukların bakımı Sosyal Hizmetler Dairesi kontrolünde ve denetiminde yapılmakta, fakat maddi yönden tüm ihtiyaçları aile tarafından karşılanmaktadır.
Ücretli Koruyucu Aileler ise; Sosyal Hizmetler Dairesi’nin kontrol ve denetimi yanında, aileye çocuk için maddi destek yapılmasıdır.