Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, Hüriş Federasyonu temsilcileri ile görüştü.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, Hüriş Federasyonu temsilcileri ile görüştü.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, Hüriş Federasyonu temsilcileri ile görüştü.

Kabulde konuşan Hüriş Federasyonu  Başkanı Ahmet Çaluda, federasyon altında örgütlü sekiz sendikanın ülkede çalışma barışının sağlanması için taraf olduğunu kaydederek federasyon altında örgütlü  sendikaların içinde bulunduğu sıkıntıları Bakan Sucuoğlu’na aktardı.

Özellikle sağlık konusunda  devlet içinde çalışanlara kesilen % 4’lük sağlık sigortasına vurgu yapan  ve yeterli hizmet alamadıklarını kaydeden  Çaluda, Doğu Akdeniz Üniversitesi  Personel Sendikası’nın sıkıntılarının çözüme kavuşturulması için gerekenin yapılmasını arzuladıklarını söyledi.

 Af konusunda da,   nasıl olsa  hükümet değişecek  af çıkacak biz yine aftan yararlanacağız havasının hakim  olduğunu belirten Çaluda,   affın düzenli yatırım yapanlara adaletsizlik  yarattığının altını çizdi.

Üçüncü ülkelerden gelen yabancı işçi sayısının artışına dikkat çeken Çaluda,  Türkiye’deki çalışma hayatı örnek alınarak  taşeron yapılaşmanın önüne geçilmesi  konusunda Bakan Sucuoğlu’ndan destek istedi.  Çaluda,  BRTK Yasası ve Din Görevlileri Yasası ile ilgili sıkıntılarının çözüme kavuşturulması konusunda işbirliğine hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu da ,  Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde yaşanan sıkıntı ile ilgili Bakanlığa bağlı  Sendikalar Mukayyitliği’nin  çalışma barışı  sağlanması amacıyla taraflarla görüştüğünü;  olayın yargıda olduğunu  ve yasanın iki maddesinde tadilat yapılması koşuluyla bir çalışma başlatılacağını söyledi.

3. ülkeden gelen insanların çoğu zaman  dil bilmemesi  ve yaşadığı sosyo kültürel farklılıklar yüzünden  kolay kandırıldığını, sezonluk  işlerde çalıştırıldığını ve kayıt dışı  duruma düştüklerini ifade eden Bakan Sucuoğlu,  "Af yanında kapsamlı bir tüzük çalışması yapıyoruz. Kayıt dışılığı en düşük seviyeye getirecek tedbirler üzerinde çalışıyoruz. Geçtiğimiz hafta  Bakanlık bürokratlarımız Ankara’daydı.  İstihdam alanında Otomasyon Projesi geliştirilmesi  ve İş Kur üzerinden  ülkemize nitelikli iş gücü getirtilmesi konusunda işbirliği yapılması amacıyla ilerleyen günlerde  teknik heyetler bir araya gelerek görüşecek.  Ağustosun ikinci haftasından sonra  ben de Ankara’da temaslarda bulunacağım." şeklinde konuştu.

2010’ dan 2018’ e kadar geçen süreçte, 3. Ülkelerden gelen yabancı işçi sayısının  6 kat arttığını önemle vurgulayan  Çalışma Bakanı Sucuoğlu: "Öyle bir duruma doğru gidiyoruz ki artık sağlık ve eğitim sektöründe kendi  vatandaşımız  gerekli hizmeti alamıyor. Artık bu kadar küçük bir ülkede, bütçesel sıkıntıların olduğu bir ortamda daha kontrollü gidilmesi gerekiyor. Cesur bir şekilde taşın altına elimizi koymamamız lazım  yoksa 5-10 yıl sonra çok daha çok sıkıntı ile karşılaşacağız. Tedbir almamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Sucuoğlu, daha önceki aflardan farklı olarak bazı tüzük değişiklikleri ile,  yatırımlarını düzenli  yapan işverenlere de afla birlikte katkı  sağlamak  amacında olduklarını sözlerine ekledi.

 

Print
Posted: Tem 23, 2019,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:

«Mart 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567