Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H.Ersan Saner, Hür-iş yetkililerini kabul etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H.Ersan Saner, Hür-iş  yetkililerini  kabul etti.
Hür-iş Sendikası Başkanı Ahmet Çaluda kabulde yaptığı konuşmada yeni gelen yönetimin ilk ziyaretini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na gerçekleştirdiğini belirterek , federasyonun ve ülkenin içinde bulunduğu sıkıntıları Bakan Saner ile paylaşmak istediklerini söyledi.
Kısa süre önce 2 bin 175 TL olarak belirlenen asgari ücretin 4 kişilik bir aile nüfusu için yeterli olmamasına rağmen, ülkenin sıkıntılarını dikkate alarak evet oyu verdiklerini ifade eden Çaluda, ülkede taşeronlaşmanın ciddi bir yara olduğuna dikkat çekti. Taşeronlaşmanın örgütlenmenin ve sendikalaşmanın önüne geçtiğini ve büyük bir tehlike yarattığını dile getiren Çaluda, taşeronlaşmaya şiddetle karşı olduklarının altını çizdi. Özel sektörde sendikalaşmanın önünün yasa yoluyla açılması için ısrarcı olacaklarını ifade eden Çaluda, geçici memur ve işçilerin kadrolonması için Komite’de görüşülen yasa tasarısının da takipçisi olacaklarını söyleyerek Bakan Saner’den bu konuda destek istedi.
Çaluda, federasyon olarak çalışma barışı adına uzlaşı sendikacılığı ilkesi ile sorunları diyalog yoluyla aşmak için çalışacaklarını söyleyerek sözlerini tamamladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner de konuşmasında Hür- İş Sendikası yeni yönetim kuruluna görevinde başarılar dileyerek, ilk ziyareti Bakanlığı’na gerçekleştirdiklerinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın sendikalarla iç içe çalışmak zorunda olan bir bakanlık olduğuna vurgu yapan Saner, Bakanlığın çalışan işçilerin haklarının korunması konusunda sendikalarla işbirliği içinde çalışmasının önemine işaret etti.

Göreve geldikleri günden itibaren, 1 yıl içinde asgari ücreti 3 kez arttırdıklarını kaydeden Saner; 2016 yılının ilk asgari ücretini Temmuz ayında belirlediklerini, hayat pahalılığı verilerini dikkate alarak Şubat 2017’de de oy birliğiyle asgari ücreti saptadıklarını söyledi. Saner; devlette çalışanlar birtakım maddi kazanımlar elde ederken özel sektörde çalışanların bunu elde etmemesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti ve 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak asgari ücretin yeniden belirlendiğini kaydetti. "Asgari ücrette verilen artış bir çok kesmi tatmin etmemiş olabilir. Gönül ister ki bunu daha fazla yapabilelim.Bunun da çalışmalarını ilerleyen günlerde yapacağız.

Ancak unutmamalıyız ki işçi olmadan işveren ,işveren olmadan işçinin olması mümkün değildir. Bakanlık olarak bu hassas dengeyi koruyarak ilerlemek zorunda olduğumuzu biliyoruz " şeklinde konuşan Bakan Saner, Bakanlığının son dönemde özel sektörün desteklenmesi amacıyla özelde çalışanlar için İstihdam Destekleme Fonu altında çeşitli projeleri olduğunu , özel sektör ile kamu arasındaki dengeyi sağlamak için bir takım teşvikler vermeye hazırlandıklarını ifade etti. Geçici memur ve geçici işçilerin kadrolanması için her türlü imkandan yararlanılması adına Bakanlık olarak katkı koymaya hazır olduklarını da belirten Saner , yasaya olumlu görüş verdiklerini anımsattı. Sosyal Sigortalar Yasası’nda yapılan değişiklerle genişletilen haklara ve menfaatlere de değinen Bakan Saner, kamuda çalışanlara tanınan emeklikte askerlik hizmetinden faydanlanma hakkının özel sektörde çalışanlara da tanındığını söyledi. Bakanlık olarak gerek işveren gerekse sendika yetkilileriyle özelde sendikalaşmasının önünün açılması için biraraya gelmeye hazır olduklarını belirten Saner, "Kazan kazan" mantığı ile hareket ededilmesi gerektiğini savunarak, Bakanlığının bu konuda üzerine düşen her görevi yapmaya hazır olduğunu kaydetti. Saner: " Özelde ve devlette sendikalaşmanın önünü açarsak sizlerin sorun olarak bahsettiği bir çok sorun da ortadan kalkmış olacaktır diye düşünüyorum. " dedi. İş kazalarının inşaat sektöründe diğer meslek gruplarına göre 4 kat daha fazla olduğunu belirten Saner; iş kazalarının önüne geçilmesi için inşaatlarda geçerli olan iş sağlığı ve güvenliği tüzüğünü güncellediklerini söyledi .

Tüzüğün 1998 yılından beri, İş Yasası altında çıkarıldığını ve hiç bir revizyona uğramadığını anlatan Saner, tüzükte bir takım mesleki sıkıntıların bulunduğunu ve çalışma hayatının ihtiyaçlarını karşılamadığını dile getirdi. 2008 yılında yürürlüğe giren İSG Yasasına rağmen , 10 yıldır hiç kimsenin tüzüğü yasa altında düzenlemeyi düşünmediğini hatırlatan Saner, göreve geldiklerinde ilgili 4 oda başkanı ile görüştüklerini ve yeniden düzenlediklerini ifade etti. Saner, yıllardır bu düzenlemeleri yapmayanların acı üzerinden siyaset yapmasının da kabul edilemez olduğunu söyledi. 2008 yılından sonra kamu özel ayrımı olmaksızın herkesin Sosyal Sigortalardan emekli olacağını ifade eden Saner, Sosyal Sigortalar Dairesini borç alan değil borç ödeyen bir yapıya kavuşturduklarının altını çizdi. Dairesi göreve geldiklerinde 140 milyon borçla devraldıklarını ve dairenin her ay borçlanarak sigortalıların emekli maaşını ödediğini anımsatan Saner, 15 ayda Bakanlığın attığı adımlarla Dairenin her ay kendi emeklisini ödeyecek duruma geldiğini kaydetti. Saner, 40 yıl süresince borç ödeyemeyen bir Dairenin borç ödeyecek konuma gelmesinin toplum açısından önemine vurgu yaptı.
Print
Posted: Ağu 5, 2017,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:

«Nisan 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345