Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Sosyal Hizmetler Dairesi ile Sağlık Bakanlığı Personeline ‘’ Bağımlılıkla Mücadele Eğitimi’’
KAMUSEN Toplantı Salonu’nda bugün saat 10.00’da başlayan bağımlılık eğitim programının açılışına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner, Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, Türkiye Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Hasta Hakları ve Tıbbi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Yusuf Öztürk ile Başbakanlık Uyuşturucu Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu da katıldı.
Karaokçu: "Uyuşturucu ile mücadelede koruma zırhımızı geliştirmek için eğitim, önceliğimiz"
Eğitimin ilk gününde konuşan Başbakanlık Uyuşturucu İle Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, uyuşturucu ile mücadelede yapılacak çok iş olduğuna dikkat çekerek, eğitim çalışmalarının en üst düzeye çekilmesine öncelik verdiklerini söyledi. Türkiye Cumhuriyeti’nin bu alandaki engin birikim ve deneyimlerinden yararlanmak istediklerini kaydeden Karaokçu , desteğinden dolayı Türkiye Sağlık Bakanlığı ile KAMUSEN’e teşekkür etti.
Öztürk: " Çok katılımlı çalıştay düzenleyerek uyuşturucuyu her yönden ele aldık"
Türkiye Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Hasta Hakları ve Tıbbi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Yusuf Öztürk de konuşmasında , bağımlılıkla mücadele konusunda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Toplumun farklı kesimlerinden, akademisyenlerden ve sanat camiasından kişilerin katılımıyla çok katılımlı bir çalıştay düzenlediklerini anlatan Öztürk, onbeşe yakın çalıştay grubu oluşturulduğunu ve uyuşturucunun her yönden ele alınarak tartışıldığını anlattı. Öztürk, çalıştay sonucunda, uyuşturucu tedavi sürecinin sadece madde tedavi merkezlerinde değil , psikiyatri kliniklerinde de başlatılması ve psikiyatri sürecine gelen hastalarda bir yöntem belirlenmesi amacıyla TC Sağlık Bakanlığı’na bağLI 1100 psikiatırın bağımlılıkla mücadele programı kapsamda eğitildiğini belirtti. Alanında duayen akademisyenler tarafından hazırlanan eğitim programından, sosyal çalışmacılarla hekimlerin de yararlandığını ifade eden Öztürk, KKTC’de de bu eğitimi gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını kaydetti.
Saner:" Şefkatle ve merhametle hareket ederek çocuklarımıza sorumluluk yüklemeliyiz"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner de konuşmasında uyuşturucu gibi toplumsal bir sorunun sadece hükümet tarafından çözülmesinin mümkün olmadığına dikkat çekerek, sivil toplum örgütleri ile işbirliği içinde hareket etmenin önemine dikkat çekti.
Hükümet göreve geldiği günden beri, tüm bakanlıkların Başkabakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu ile koordinasyon içinde bağımlılıkla mücadele konusunda kararlılıkla çalıştığını söyleyen Saner, rehabilitasyon merkezinin olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu kaydetti. Mart ayında Bakanlığı tarafından rehabilitasyon merkezi olarak kullanılacak bir bina için ödeme yapıldığını ve gerekli bütçenin ayrıldığını açıklayan Saner, Denetimli Serbestlik Yasası üzerinde de düzenlemeler yapılabileceğini belirtti.
Bakan Saner, uyuşturucuyu sağlayacak ortamların kalkmadığı sürece uyuşturucu ile mücadele etmenin zorluğuna işaret etti ve bağımlılıkla mücadelede önleyici tedbirlerin alınması gerektiğini savundu.
Bağımlılıkla mücadelede en büyük görevin ailelere düştüğünü kaydeden Saner, ailelerin çocuklarına disiplin sağlayacak katı cezalar yerine şefkat ve merhametle yaklaşması gerektiğini söyledi.
Saner: "Esnek ama gevşek değil, tutarlı ama değişmez değil, şefkatle ve merhametle hareket ederek çocuklarımıza sorumluluk yüklemeliyiz" şeklinde konuştu ve eğitim programına katkı koyanlara teşekkür etti.
Sucuoğlu: "Ülkemiz uyuşturucunun kesiştiği bir bölge"
Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu da konuşmasında, uzun yıllar kapalı toplum olarak yaşayan Kıbrıs Türk toplumunun , dünya ile bütünleşmesi ve özellikle Güney Kıbrıs’a geçişlerin açılmasıyla birlikte hem uyuşturucu hem de madde bağımlılığı konusunda geldiği noktanın iç açıcı olmadığını söyledi. Uyuşturucu bağımlılığının her yıl katlanarak arttığını , ortaokula kadar indiğini belirten Sucuoğlu, Barış Ruh ve Sinir Hastanesi’nde bağımlılık tedavisi gören hasta sayısının %370 oranında arttığını ifade etti.
Sentetik uyuşturucu maddelerin çok kolay bir şekilde çocuklara ulaştırıldığını anlatan Sucuoğlu, "Eğitime aileden başlanmalı okulla devam edilmeli . Uyuşturucu bu kadar kolay gençlerimize ulaşmamalı" dedi.
Sucuoğlu, 2017 yılında çocuk ve gençlerin rehabilitasyon edileceği bir merkez ve Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (AMATEM) projelerinin hayata geçirilmesi ile, rehabilitasyon sürecinin başlatılabileceğini belirterek; bağımlılıkla mücadelenin bir devlet politikası olması gerektine dikkat çekti ve hükümetin bu konuda ciddi adımlar atma kararlılığında olduğunu söyledi.
Barış Sinir ve Ruh Hatalıkları Hastanesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Sosyal Hizmetler Dairesi ile Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’ndan toplam 25 kişinin katıldığı eğitim, 14 Nisan’a kadar sürecek.
Eğitimde, “Bağımlılık kavramı”, “Bağımlılık Yapan Maddelerin Etkileri, Yoksunluk ve Zehirlenme Belirtileri” ve “Tanı Koyma”, “Bağımlılıkta Görüşme Teknikleri”, “Temel Yaklaşım İlkeleri”, “Motivasyonel Görüşme”, “Tıbbi ve sosyal destek”, “Bilgilendirme”, “Hedef Koyma”, “Aile ilişkileri ve Yaşamı Düzenleme”, “Tekrar Kullanmayı Önleme”, “Aileyle Çalışma” “Aileyi Değerlendirme” “Aileye Yaklaşım”, “Ergenlerle çalışma”, “İnternet Bağımlılığı”, “Özel Alanlar”, “Bağımlılık Kliniği Oluşturmak” konuları işlenecek.