''1. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalıştayı'' basın toplantısı yapıldı.

''1. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalıştayı''  basın toplantısı yapıldı.
Toplantıda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner'in açıklaması şöyle:

"1930 ve 1960 yıllarıa rasında ülkeyi idare eden diktatör Rafael tarafından katledilen 3 kadın hak arayıcısı olan, kadına şiddetin sonlanması anlamında bir umut oldukları için saygıyla anıyorum.

Çalıştay sonrası atacağımız adımlara baktığımızda, kadına karşı şiddete karşı önemli adımlar atacağımızın eşiğindeyiz. Bu sorunla mücadele ve etkili önlemler almak durumundyız.

"2012DEN BUGÜNE TOPLAMDA 1013 KADININ ŞİDDET GEREKÇESİYLE PGM'YE BAŞVURDU"

Eğitim ve belirli kaynaklara erişimin kısıtlanması, toplumların sosyal ve ekonomik gelişmelerini olumsuz etkilediği bir realitedir. Bakanlık olarak ülkemizde kadına karşı şiddet, bakanlığımız bünyesinde 2010 ıylından itibaren hizmet veren alo 183'e gelen ihbarlar veya Polis ile eşgüdümlü yaptığımız çalışmalarla halkımıza hizmet verme anlamında sürmektedir.

Bu çalışmalar sonucunda elde ettiğimiz veriler bize 2012den bugüne toplamda 1013 kadının şiddet gerekçesiyle PGM'ye başvurduğunu, son bir yıllda ise 36 kadının bakanlığa bağlı alo ihbar hattını arayarak yardım istemitir.Bakanlığımız kadına yönelik şiddete karşı daha etkinve bilimsel müvcadele için harekete geçmiş durumdadır. bu anlamda ulusal eylem planımızı harekete geçirmek adına girne de vuni Palace'taki kadına şiddet çalıştayı çok önemlidir.

Tüm bu gerçekler ışığında bakanlığımız kadına yönelik şiddete karşı daha etkinve bilimsel müvcadele için harekete geçmiş durumdadır. bu anlamda ulusal eylem planımızı harekete geçirmek adına girne de vuni Palace'taki kadına şiddet çalıştayı çok önemlidir.

"ÇALIŞTAY SONUCUNDA ÖNLEYİCİ HİZMETLERİN GELİŞTİRİLMESİ VE YAYGINLAŞTIRILMASI ANLAMINDA YOL HARİTAMIZ SAPTANACAKTIR"

Bu çalıştayda dikkat çekmek istediğimi 5 temel unsur var; kadına yönelik ev içi şiddet konularında mevcut yasal düzenlemelerin gözdeng eçirilmesi, aksaklıkların giderilmesi için yapılabilecek düzenlemeler, yine kadına ev içi şiddet ile toplumsal cinsiyet eşitliği konuslarında toplumsal fakrındalığın yaratılmasıyla ilgili çalışmalar, şiddete uğrayan veya risk altındaki kadınara yönelik koruyuc/önleyici hizmetlerin yaygınlaştırılması, kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin koruyucu hizmetlerin artması ve politika geliştirilmesi, son olarak şiddete maruz kalan kadının rehabilitasyon sürecini irdelemek istiyoruz.

Çalıştay sonucunda önleyici hizmetlerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması anlamında yol haritamız saptanacaktır. Çalıştay'a katkı koyacak olan tüm kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler ve Sivil Toplum Örgütlerinin kadına yönelik şiddetle mücadele konusundaki görüşleri en ince ayrıntısına kadar tarafımızdan değerlendirilecektir. Ben yatpım değil biz yaptık mantığıyla, toplumdaki tüm paydaşların görüşlerinin değerlendirildiği çalıştay sonuç bildirgesi, bakanlığın eylem planına dönüştürülecektir.

Yoğun bir katılım talebi var. İlgi gösteren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkürlerimi ifade etmek isterim. Kurultayın başarılı geçeceğine olan inancımı sizlerle paylaşmak isterim. Sizlere farklı bir şekilde seslenmek istiyorum. Bir yunusun çoğlluğı gibidir kadının sessiz çığlığı, duymayı istemek lazım.

Sevginin kadınlarımızın geleceği olması dileklerimle hepinizi saygılarımla selamlıyorum.

“BU KADINA KARŞI ŞİDDETLE İLGİLİ İLK ÇALIŞTAY”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, aslında çok farklı bir bakanlık. 2 kere 2'nin bazen 4 etmediği bir bakanlık . Hizmet verirken her olaya göre sizlerin de farklı bir yöntem uygulamanız gerekiyor. Sosyal Hizmetler Dairesi de özveriyle çalışıyor. Sn. Müdiremiz gece 12'de de 2'de de sabah 6'da da çoğu zaman yatağından kaldırılmıştır. Biz bunu zevkle yapıyoruz.

Her üşenmeden kalktığımız olayın sonucu da hoş olmayan şeylerdir. Her türlü hizmeti vermeye çalışıyoruz. Bu çerçevede; biz bu gibi çalıştayları daha önce de gördük. Bu kadına karşı şiddetle ilgili ilk çalıştay. Keşke son olsaydı ama ilk.

KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİ İÇİN GEREKLİ ADIMLAR ATACAK BÜTÇEYİ BİZ AYIRDIK"

Buradaki temel hedefimiz; her zaman bakanlığın yapacağı icraatla ilgili bir takım öngörüleriniz olur ve bütçe oluşturursunuz. Bize göre Bakanlık olarak kafamızda birtakım şekil vardır ancak biz yaptık oldu değil... Çok güzel bir platform oluşuyor. Şu kesin: Bizim bu çalıştay sonucunda ortaya çıkacak karar ne olursa olsun kadına karşı şiddetin önlenmesi için gerekli adımlar atacak bütçeyi biz ayırdık.

1 milyon TL gibi bir meblağ bizim yatırım kalemimizde beklemektedir. Kafamızda projeler var ancak çalıştayda yarın ortaya koyacağınız kararlar belki bizim yanlış olduğumuzu söyleyecek. Bunun temel nedeni de budur. Bu çalıştayın sonuçlarında ortaya çıkacak her ne yapılacaksa biz onu yapmak için hazırız.

“KADINA ŞİDDET, KKTC’DE VARDIR”

Bunun yanında; istatistiki bilgilerden bahsedildi. Bakanlığımızın bu konuda istatistiki bilgileri mevcut. Hep Kuzey Kıbrıs'ta şöyle bir inanç var: Bu ülkede kadına şiddet mi var... Bu soru, aslında şiddetin olduğunun bir ifadesidir. Bu konuda gerek bize yansıyan gerekse yansımayan birçok olay var. Yansıyan 63 ama tahminen 250'nin üzerinde komşuların da birtakım şiddet olaylarını ifade ettiklerinden yola çıkarsak şiddet görüldüğünü ama net rakam budur demenin mümkün olmadığını sizler de takdir edersiniz. Ancak 2012den bugüne, 1012 kişinin bize yapılmış müracaatları vardır.

YASALARIMIZIN BUNUN KARŞISINDA ÇOK CİDDİ EKSİKLİKLERİNİN OLDUĞUNUN BİLİNCİNDEYİZ

Ev içi şiddet ve bu konunun yasalarla ne tür bağlantılarının olacağı konusuna gelirsek; yasalarımızda şiddet ve benzeri olaylara karşı sıkıntılar aslında çerçeve olarak en son 2013-2015 arası düzenlediğimiz mevzuatta çözülmeye çalışılmaktadır. Yasalarımızın bunun karşısında çok ciddi eksikliklerinin olduğunun bilincindeyiz. En önemli adımlardan birisi; bizim yürütme organı olarak değil de yasamada bu konuda ne tip katkılar koyabileceğimiz anlamında konu başlıklarından birisi de budur. Burada ne çıkarsa biz aynı şekilde yasamada yaşama geçmesine çalışacağız.

Sadece kadına yönelik cezalarda değil, ceza yasasında birtakım değişiklikler gündeme gelecektir. Yasalarımızdaki boşluklar gözetilerek çalıştayı önemsediğimizi belirtmek isterim.

“HİÇBİR AYRIM GÖZETMEDEN, HERKESİN BU ÇALIŞTAYDA YER ALMASINI ARZULUYORUZ”

Gerek bakanlık gerekse polisle sıkı bir işbirliği söz konusudur. Polis Genel Müdürümüz, konusunda uzman 5 arkadaşımızla bu konu başlıklarının tartışılacağı masalarda hepsini tek tek göreceğiz. Toplumun tüm kesimlerine hitap etmek zorundayız, hiçbir ayrım gözetmeden, herkesin bu çalıştayda yer almasını arzuluyoruz. Herhangi bir şekilde davetiye ulaştıramadığımız, basın yoluyla veya caddelerdeki tanıtımlara rağmen haberi olmayan vatandaşlarımız varsa bir kez de buradan davet etmek istiyorum; herkesi bu çalışmada görmek istiyoruz.

“KENDİMİZİ BU ÇALIŞTAYDA DEĞERLENDİRECEĞİZ”

Bu çalışma neticesinde kadına yönelik şiddetle ilgili altyapıyla ilgili ne yapılması gerekiyorsa bütçesi ayrıldı. Ayrıca yasamanın da yürütmenin de ne yapması gerekiyorsa yapması için çalıştay yapılıyor.

Katılımın geniş olması bu anlamda önemlidir. Sonuçları doğru değerlendirirsek, yüzde yüz başarı sağlayacağımızı söylemek mümkün olmasa da, bir şeyin yüzde ellisi hiçbir şeyin yüzde yüzünden iyidir temel felsefesinden ilerlersek belki temelleri biz atarız. Bugün biz varız, yarın başkası olur, hep birlikte daha ileriye daha sağlıklı toplum yaratmak adına ilerleriz diye düşünüyorum.

Print
Posted: Mar 14, 2017,
Categories: Duyurular,
Comments: 0,
Tags:

«Aralık 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345