Geçtiğimiz günlerde bir basın organında yayınlanan habere konu olan ve KKTC vatandaşı olmadığı için 18 yaşından büyük iki engelli çocuğuna bakmakta sıkıntı yaşayan Aydınköylü Hamza Ertutan’ın durumu hakkında da açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner, 2005 yılından beri düzenli yatırımları olan çalışma izinli Hamza Ertutan’a, yasal çerçevede KKTC vatandaşı olmadığı , düzenli geliri olduğu ve engelli çocuklarının KKTC vatandaşlığı bulunmadığı gerekçesiyle sosyal yardım bağlanamadığını söyledi.
Ssoyal Yardımlar Tüzüğü kapsamında, KKTC vatandaşı olmayan hiç kimseye sosyal yardım maaşı bağlanamadığını ve gelir sahibi birinin sosyal yardım alamayacağını yineleyen Saner, yardım ihtiyacı olan Hamza Ertutan’a desteğin Sosyal Hizmetler Dairesi üzerinden değil, iki çocuğunun vatandaş olup engelli statüsünü kazanmasıyla Çalışma Dairesi Engelliler Birimi üzerinden engelli yardımı şeklinde yapılabileceğini belirtti.
Bu tarz hassas olaylara kimsenin duyarsız kalamayacağını ifade eden Saner, durumu öğrenir öğrenmez Bakanlığın konuya müdahale ettiğini ve Sosyal Hizmetler Dairesi tarafından ilgili kişinin ailesine, gıda ve bez yardımı yapıldığını; yapılmaya da devam edeceğini söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın engellilere Sosyal Hizmetler Dairesi üzerinden değil, Çalışma Dairesi’ne bağlı Engelliler Birimi aracılığıyla hizmet verdiğini anımsatan Saner, KKTC’de 5777 engellinin olduğunu ve engelli vatandaşların %99’una Bakanlığın ulaşmış durumda olduğunu kaydetti.
Saner: "1987 yılında imzalanan anlaşma, tam 30 yıl sonra yine hükümetimiz tarafından imzalandı "
KKTC ile TC arasında imzalanan Sosyal Güvenlik Anlaşması sayesinde, Hamza Ertutan isimli babanının iki engelli çocuğunun tedavisinin sağlanacağını ve hastane masraflarının karşılanacağını söyleyen Saner: "30 yıl mı beklememiz lazımdı? Yine biz iktidara gelelim ve bunu düzeltelim?’’ ifadelerini kullandı.
Erken seçim konusunda da açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner: " Mayıs 2016 yılında göreve geldiğimizde birtakım eleştirelere maruz kaldık. Azınlık hükümetisiniz siz nasıl yöneteceksiniz? dediler. 2016 bütçesi bizim tarafımızdan geçirilmedi. 2017 yılı bizim için yatırım yılı olacaktır.1987 yılından beri bugüne kadar 6 tane sosyal güvenlik anlaşması imzalandı. Bu anlaşmaların imzalanmasına katkı koyan tüm eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanları’na teşekkür ediyorum. 6 anlaşmanın 2 tanesi son 8 ayda imzalandı. Çağın değişen koşullarına uygun olarak, şartların yenilenmesi konusunda hükümetin önünü açıyoruz. Net söylüyorum 2017 yılı bu ülkenin icraat ve hizmet yılı olacaktır. " ifadelerini kullandı.
Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin hükümete karşı vereceği güvensizlik önergesiyle ilgili de açıklama yapan Saner: "Sayın Başbakan’ın ifadesi, erken seçim önergesini getirin, gidelim yönündeydi. Güvensizlik önergesinde ise azınlık mı çoğunluk mu olduğumuzu göreceğiz. Sorun yaşarsak zaten ülkeyi seçime götüreceğiz. Madem böyle bir güvensizlik önergesi var; gidelim meclise görelim bakalım bu hükümete güvensizlik mi var yoksa güven mi var? Biz azınlık hükümeti miyiz yoksa bir bütün müyüz?.Güvensizlik önergesine karşı tek vücut olarak duracağız. Onlar güvensizlik önergesi verecek biz de çıkıp bu hükümete güven varmı yok mu tüm halkın önünde bunu göstereceğiz" dedi.
Toplumcu Demokrasi Partisi’nin de siyasi bir parti olarak erken seçim önergesi kararına saygı duyduğunu belirten Bakan Saner, ‘’ Her an azınlık hükümeti olarak saldıran bir muhalefet var. Sayın Başbakan ne yapsın? " şeklinde konuştu.
TC ile KKTC arasında imzalanan sosyal güvenlik anlaşmasının ülkeye ciddi artılar getireceğine inandığını söyleyen Saner, anlaşma ile , acil tanımının net olarak belirlendiğini ifade ederek, yeni tanıma göre, başka bir ülkede kalp krizi, trafik kazası, beyin kanaması vb gibi acil durumlarda tedavi görmesi gereken kişilerin, doktor raporu olmak kaydıyla meydana gelen sağlık problemlerinin tedavisi için bulunduğu ülkenin sağlık sisteminden faydalanabileği bilgisini verdi.
Saner, sigortalıların 18 yaşından büyük ve bakmakla yükümlü oldukları çocuklarına da ‘’ acil ‘’ tanımı içinde aynı hakların tanındığını söyledi.
Anlaşma kapsamında ne tür kazanımların elde edildiğini anlatan Saner: "Başka bir ülkedesiniz. Ameliyat olmak istiyorsunuz . Tedavi olmanız mümkün değil. Sosyal Sigortalar Dairesi’nden sigortalı olan herkes Daire’den forum alarak Anavatan’da sağlık hizmetinden faydalanabiliyordu. Şimdi sağlık karnesini kimlik kartı gibi bir karta dönüştürüyoruz.Tükiye’ye giderken herkes bunu taşıyacak. Sosyal Sigfortalar’dan emekli olan çalışanlarımızın 18 yaşından büyük çocukları gerek Anavatan gerekse ülkemizde sağlık sisteminden yararlanamıyordu. Bu anlaşma’nın Meclis’ten onaylanıp yürürlüğe girmesiyle reşit olan çocuklarımıza da bu hak verilecek." şeklinde konuştu.
Saner, anlaşma kapsamında Türkiye’de yüksek öğrenim gören 18 yaşından büyük üniversite öğrencilerinin ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı gibi özel yasası olan çalışanların da Türkiye’deki sağlık hizmetlerinden faydalanabileceğini belirtti.
Kamu görevlilerinin imzalanan anlaşma ile sosyal sigortalar yasası kapsamında ki vatandaşların yararlandığı her türlü haktan yararlanabileceğine işaret eden Saner, Kamu görevlilerinin 18 yaşından büyük ve bakmakla yükümlü oldukları çocuklarının da Türkiye’de tedavi görebileceğini söyledi.
Saner, hem sigorta hem de ihtiyat sandığından emekli olan ve Türkiye’ye yerleşen emeklilerin, Türkiye’de en az 6 aydan beri ikamet ettiğini belgelemesi ve emekliliğini kanıtlayan belgeyi Maliye Bakanlığı’ndan aldığı belgeyi TC Elçiliği’nden onaylatması koşuluyla Anavatan’daki tüm sosyal güvenlik kurumlarından ve tüm sosyal güvenlik hizmetlerinden faydalanabileceğini ifade etti.
Bakan Saner, Genel Sağlık Sigortası ile ilgili çalışmaların da ilerleyen günlerde, Türkiye’den gelecek üst düzey bürokratların katılımı ile tamamlanacağını ve şeffaf bir şekilde halk ile paylaşacağını söyledi.
Saner: " İnsanları koşuşturmak yerine, bilgisayarları konuşturacağız" Bakanlığının 2017 yılında hayata geçirmeyi hedeflediği projeler hakkında bilgi de veren Saner, vatandaşları çalışma izni işlemleri için Daireler arasında koşuşturtmak yerine, günün şartlarına uygun olarak elektronik ortamda daha kaliteli ve hızlı hizmet vermeyi amaçladıklarını söyledi.
"Son 8 ayda 2 anlaşma imzalanıyorsa ortada ciddi bir çalışma var" diyen Saner, hiçbir hükümetin göreve gelir gelmez başarılı olamayacağına işaret etti ve Bakanlığının ilk 6 ayda mevzuatlarının ele alındığını, tüzük ve yasalar ile ilgli çalışmalar yaptıklarını kaydetti. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve Yaşlılar Haftası’nın yer aldığı Mart ayının Bakanlığı içim önemli bir ay olduğuna dikkat çeken Saner, 9-10 Mart tarihlerinde " 1. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalıştayı " düzenleneceğini ve çalıştay sonuçlarına göre kadına yönelik şiddetle mücadele eylem planının hayata geçirileceğini ifade etti.
Saner: " Önce iş yapacaksınız, sonra konuşacaksınız."
Eski Lapta Huzurevi’nin bulunduğu noktaya, yeniden huzurevi inşaa etmek amacıyla Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği ile proje yarışması düzenlenmesi hususunda işbirliği yaptıklarını belirten Saner, "Yaşlılarımızın yaşam kalitesi arttıracak, kendi mimarlarımızın tasarlayacağı çağdaş bir huzurevi projesi için 17 Mart’a kadar yarışma açmayı planlıyoruz" dedi.
İskele bölgesinde Bakanlığı’na bağlı daireleriyle ilgili yaşanan bina sıkıntısının çözümü konusunda çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Saner , 7 hafta sonra İskele Sosyal Sigortalar ve Çalışma Daireleri’nin yeni binaya taşınacağını söyledi. Saner, Bakanlığına bağlı 4 dairenin tek çatıda toplanacağı hizmet binasının da projelendirilerek Bakanlığın sahibi olduğu arsada inşaa edilmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
Bakanlığı’na bağlı tüm dairelerin Lefke’de bi fill hizmet verdiğini de anımsatan Saner, Lefke ilçe olduktan sonra haftada 2 gün çalışan İhtiyat Sandığı Dairesi’nin haftanın her günü hizmet vermeye başlayacağı müjdesini verdi.