Saner: " Hükümetlerin ortakları arasında bir sorun yok"

Saner:  " Hükümetlerin ortakları arasında bir sorun yok"

Çalışma ve Sosyal  Güvenlik  Bakanı H . Ersan Saner,  hükümetin çalışmaları hakkında bilgi verirken, hükümet ortakları arasında bir  sıkıntı olmadığını yineledi.

"Hükümette ufak tefek sorunlar olabilir. Herkesin ayni fikri taşıması mümkün değildir.Herkesin farklı görüşleri olabilir ama önemli olan  ortak paydada  buluşmaktır"dedi. Biz görev için burdayız ve bu bilinçle hareket ediyoruz. Görevde olan herkes eleştirilebilir. Eleştirileri  dikkate  alıp değerlendirerek,  doğruları belirleyerek  ilerlemeye devam edeceğiz."  diyen Saner, hükümetin ciddi bir sıkıntısı olmadığını söyledi.

       Ekonomik programla ilgili  sorulara da yanıtlayan Saner, " Protokol 2016-2018 yıllarını kapsıyor.  Tabi ki bizler hükümet olarak Mayıs’ta göreve geldik. Göreve geleli 8 ay oldu. Yapamadığımız bir takım uygulamalar  labilir.Unun nedenleri vardır ancak şunu net söyleyebilirim ki bu konuda emin adımlarla ve hızlı bir şekilde ilerliyoruz. Örneğin göreve geldikten sonra çalışma ve muhaceret yaşamı ile ilgili bir kanun hükmünde kararname çıkardık. Daha sonra bu kararnameyi  çalışma ve muhaceret affı olarak yasallaştırdık.  En büyük sorun burada çalışan bir işçinin sosyal yatırımları yapılmadığı zaman çalışma izni yenilenmiyordu. Çalışma izni yapılmayan  herhangi bir kişi de yaptığımız denetimlerde  yakalanıp hemen ülkeden ihraç ediliyor ve  ülkeye hiç bir şekilde  geri gelemiyordu.  Artık  son af diyoruz çünkü affı gerektirecek düzenlemeleri ortadan kaldırdık.  Yasayı öyle bir düzenledik ki hem işçiyi uyarıyoruz hem de  işverene sorumluluklarını hatırlatıyoruz dedi.

Programdaki hedeflerden birinin de her üç çalışanın bir emekliyi ödemesi yönünde olduğunu ifade eden Bakan Saner, "Göreve geldiğimizde 89 bin 462 sigorta mükellefine karşılık 33 bin 363 emeklimiz vardı. Şu  anda 92 bin 976  sigorta mükellefine bulunmakla birlikte emekli sayısımız 1 yılda 1344  kişi   artarak 34 bin 707  oldu.  Yapmış olduğumuz  çalışma affı ile çok ciddi bir sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımı gerçekleşmiş ve gerçekleşecektir. Tüm bunları düşündüğümüzde  her yıl binde 2 olarak artan grafiğimiz bu yıl yüzde 1.6 olarak artmıştır. Çalışanın emekliyi ödeme katsayısı,  yılda binde 2 artarken bu yıl yüzde 1.6  oldu" bu ciddi bir artıştır ve ekonomik program hedeflerine adım adım yaklaşmak demektir dedi.

Saner konuşmasına şöyle devam etti: " Sigorta yatırımlarının yüzde 65’i  asgari ücret  üzerinden yatırılıyor.  Göreve geldiğimizde  asgari ücret 1730 TL idi. Ancak bu %65 mükelleften  1730 TL üzerinden  prim toplayıp   ortalama 2205 TL   maaş ödeniyordu.  Bu bir sorun. 12 prim toplayıp  13 maaş ödüyoruz,  bu da sistemde ciddi bir açık  oluşturuyor dediğimiz için  eleştiriler geldi. Bizim derdimiz 13. Maaşı ödememek değildi.  Bizim derdimiz prime esas kazancı ortaya koymak  denetimlerimizi ve dolayısıyla çalışan sayısını arttırıp bunu karşılayabilecek  duruma getirmekti. Bu yıl sigortalı sayımız  8124 kişi arttı. 2008 yılı itibariyle yürürlüğe giren  Sosyal Güvenlik Yasası ile, sigortalı sayısı kademeli olarak artacak devlette çalışan da özel sektörde çalışan da  sosyal sigortalardan emekli olacağından  Sosyal Sigortalar için  ciddi bir gelir ve  bütçemiz için ciddi bir destek  olacak. Çalışan kesimin kayıt altına alınması amacıyla  bilgisayar sistemleri üzerinden denetlenmesi   ile  de vatandaşımız rahatlayacak."

Saner: "Artık çalışma izni mühürlerini pasaportlara vurmayacağız."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı  tarafından ilerleyen günlerde tanıtımı yapılacak çalışma izin kartı uygulaması hakkında da bilgi veren Bakan Ersan Saner: "Bir işçi ülkeye getirileceğinde önce Sosyal Sigortalar ve İhtiyat Sandığı Dairesi’ne sosyal güvenlik yatırımlarının yapılıp yapılmadığı konusunda gerekli belgeleri toplamak için  gider. İki daire de Bakanlığımıza bağlı. Vatandaşlarımızın dairelerimiz arasında koşuşturmasını  istemiyoruz. İnsanlarımızı koşuşturmak yerine bilgisayarları konuşturmak temel hedefimizdir. Onları  elektronik  çalışma izin kartı ile kayıt altına alacağız. E-devlet  Sayın  Başbakanımız Hüseyin Özgürgün’ün elektronik imza tanıtımı  ile resmen başladı.  Tam olarak yürürlüğe girene kadar biz    e- bakanlığı bir an önce hizmete alıp e -devlet yürürlüğe girdiğinde doğrudan  oraya  entegre edeceğiz. İş için başvuran ve  ülkeye gelmek için ön izin alan çalışanların  tüm kayıtlarının bulunduğu,  kendi yatırımlarını kontrol edebileceği bir ağ için çalışıyoruz. Önemli olan vatandaşımıza ne kadar  kolaylıklar yaratabiliriz, onlar da bize ne kadar kolay ulaşabilir. Vatandaşımıza evinde otururken forumlarla müracaat etme imkanı  adım adım yaratacağız. Bunların yanında  bakanlığın  ,tüm daireleri ile birlikte yer alacağı  çağdaş bir hizmet binası için de  bu yıl bir proje  yarışması açmayı hedefliyoruz." dedi.

Girne Sosyal Sigortalar Dairesi’ndeki Grev

Girne Sosyal Sigortalar Dairesi’nde yaşanan grevle ilgili  sendikacılara da serzenişte bulunan Bakan Saner; "Grev yapacaksanız yapın ama ayın yirmisinde  sosyal sigortaların para toplama gününde yapmayın. Yarın değil obür gün emeklileri ödeyeceğiz . Emekliyi ödeyemeyeceğimiz için yüzde 20 den para borçlanmamız lazım.Şimdi biz mecburen bu sıkıntımızdan dolayı vatandaşımızı da mağdur etmek istemediğimiz için gecikme zammı almadan diğer şubelerimizden bu yatırımları topluyoruz. Biz sizi anlıyoruz. Ama  bu grevi ayın yirmisinde yaptığınızda bu yükün üstüne bir kambur ekliyorsunuz. Çalıştığımız kuruma sahip çıkmamız  lazım. Kim haklı kim haksız bunu tartışmıyorum. Bu kurum bu zararı kendi borç hanesine yazdırdığında haklı ya da haksız olmamız neyi değiştirir? Kimseye grev yapmayın grev hakkınızı kullanmayın demiyorum ama daha hassas ve dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik  Bakanlığı’na bağlı bir çok  dairede sıkıntıların olduğunu  belirten Bakan Saner: " İskele ‘deki hizmet binamızla ilgili de basında haberler çıktı. İskele binamızın  durumu gerçekten kötü ve binayı en kısa zamanda modern bir binaya taşıyacağız.

Geçtiğimiz günlerde açılan 3 sigorta müfettişi münhali vardı ve sınavda birinci gelen arkadaşımızı Girne Sosyal  Sigortalar Dairesi’ne  gönderdik. Her gün Lefkoşa’dan  bir odacı gidiyor. Temizlikçi  de yönlendirdik. İlk istihdam fırsatını yakaladığımız  andan itibaren  Girne Sigortalar Dairesi’ne personel desteği  vereceğiz. Personel Dairesi ile  de Girne’ye personel aktarabilirmiyiz konusunda  görüşme yapıyoruz." dedi.

"İnşaatlar  Denetlense yüzde 99’u durur"  beyanı

Kamuoyunda gündem olan "İnşaatlar  Denetlense yüzde 99’u durur" açıklaması ile ilgili de konuşan Bakan Saner:"Bu beyandan pişman değilim. Programda  ifade edilen genel denetimle yapı denetimi ile iş sağlığı ve güvenliği  konusu yanlış anlaşıldı. Genel denetimden kastettiğim  yapı denetimi  ile birlikte  iş sağlığı ve güvenliği denetimidir. " dedi. Yapı denetimi ile ilgili  düşüncelerini 28 Eylül 2016 tarihinde  Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği ie yaptığı   toplantıda da net bir şekilde ifade ettiğini hatırlatan Saner: "Sıkıntımız öncelikle yasal mevzuattan başlıyor. Sadece inşaatlar da değil. Tabi ki diğer iş kollarında da  iş sağlığı ve güvenliği konularında sıkıntılar var. İnşaatlar diğer iş kollarına göre 4 kat daha riskli olduğu için   öncelikle ele alınıyor. İş sağlığı güvenliğinde alfabenin a b c’sini  konuşmadan v y z’sini  konuşmak doğru değil. İş sağlığı güvenliği ile ilgilli tespit ettiğimiz  eksiklikleri   paydaş örgütleri Bakanlığımıza   çağırarak ele aldım ve görüşlerimi onlara ilettim. Odalarımız   da yapı denetimiyle ancak iş sağlığı güvenliğinin denetiminin mümkün olacağını söylüyor. Hepimiz aynı dili konuşuyoruz. Genel denetim diyorum, denetlersek tüm inşaatlar diye çıkıyor. Ben genel denetimden bahsediyorum ancak bu  sadece iş sağlığı ve güvenliği  olarak algılanıyor " şeklinde konuştu.

Avrupa Birliği’nde her yüz bin çalışanda  ölüm oranlarına bakıldığında  bu oranın 2.3 kişi/yıl olduğuna dikkat çeken Saner, KKTC’de 2016 yılının ilk 6 ayında 3 kişinin iş kazasında hayatını kaybettiğini  belirtti.  Saner: " Durum tespiti yapacak olursak, dünyada her  gün , her 15 saniyede bir, yılda   yaklaşık 6300 kişi  iş kazasında  hayatını kaybediyor.  Biz kötünün iyisi durumdayız.  Çok iyiyiz de ondan demiyorum. İğneyi kendime de batırıyorum.   Bu durum tespitinden sonra mevcut İş Sağlığı ve Güvenliği tüzüğünü, Mimarlar Odası’na ve İnşaat Mühendisleri Odası’na  göndererek  yapılması gereken değişikliklerle ilgili önerilerini istedik. İki örgütümüzün de önerilerini dikkate alarak  ilgili mevzuatta yapı denetimi ve  yapı malzemesinin  tanımını yeniden  düzeltmemiz lazım. 40 yılı  40 günde düzeltmemiz mümkün değil. Bu  tüzük çıktığı  1998 yılından  beri ayni. Hiç değiştirilmemiş. Yapılacak değişiklikler ile Başsavcılık’tan görüş alındıktan sonra Bakanlar Kurulu’ndan geçecek ve  yasallaşacak." dedi.

 İş sağlığı ve güvenliğinde esasın  yapı denetiminden geçtiğinin altını çizen Saner: İnşaatın esas müelliflerinin, kontrollük hizmetini vermesi gerekirken,  mimar ve mühendis ortada yok, birçok inşaatta müteahhit yok ancak biz sorumlu bulmaya çalışıp iş sağlığı ve güvenliğini konuşuyoruz. Tüm bu konulara yasal sorumluluk getireceğiz.  " Biz hükümete gelince  inşaatlardaki  denetimlerle ilgili bir  durum tespiti yaptık.  Burada en öncelikli iş olarak inşaatların yapı denetiminde ve   iş sağlığı ve güvenliği konularındaki  sıkıntılarımızı belirledik.  Mevcut durumumuz,  yasal  düzenlemelerdeki sıkıntıların çözümü   ve hükümet olarak  uygulayacağımız   teşvikler şeklinde  tam bir düzenleme  ile konunun üzerine gideceğiz. İnşaatlarda  en büyük problem olan   yapı iskelelerinin  kurulması  aşamasında  profesyonelliği getireceğiz. Ekonomi Bakanımız  ile görüştüm, İnşaat sektöründe  iş sağlığı ve güvenliğini  hükümet olarak  teşviklendirerek kredilendireceğiz.

Çok net söylüyorum. Yaşanan her iş kazasında  önlem almak için göreve çağrılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olmak istemiyorum. Yasal düzenlememiz hazır. Bakanlık olarak iş sağlığı ve güvenliği  konusunda önlem almakta   kararlı ve ısrarlıyız. Bunun desteğini de devlet olarak vereceğiz..  Hiç kimse  ölmesin bu bedeller ödensin" diyerek sözlerini tamamladı.

Print
Posted: Oca 26, 2017,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:

«Nisan 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345