Bakan H. Ersan Saner, katıldığı televizyon programında çalışma yaşamı ve iş güvenliği ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan H. Ersan Saner, katıldığı televizyon programında çalışma yaşamı ve iş güvenliği ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik  Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner,  katıldığı televizyon programında çalışma yaşamı ve iş güvenliği ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Saner, özellikle inşaat sektöründe riskli çalışma ortamlarının bulunduğunu belirterek, genel bir denetleme yapılacak olması halinde ülkedeki tüm inşaatların yarın itibari ile durdurulması gerektiğini savundu.

KKTC’de  mesleki denetim zorunluğu  olmadığına dikkat çeken Saner,  bu durumda  iş sağlığı ile güvenliğinden bahsetmenin  mümkün olamayacağına işaret etti.

Dünyadaki iş kolları arasında en çok iş kazası olan mesleğin inşaatla ilgili iş kolları olduğunu belirten Saner, inşaat sektöründe  diğer meslek dalllarına göre  dört kat daha fazla riskli kazaların  olduğunu söyleyerek " Biz KKTC’de  iş sağlığı ve güvenliğinde hangi  noktada olacağımıza bakarsak ve ülke genelinde ciddi bir denetim yaparsak ülkedeki tüm inşaatları yarın itibari ile durdurmamız gerekiyor.  Ülkemiz genelinde, örneğin beş bin adet inşaat varsa biz dört bin dokuz yüz doksan dokuzunu durdurmak zorundayız. Hal böyleyken denetim mi yapmak yoksa farklı yöntemlerle bu açığı kapatmak daha mı önemli buna bakmamız gerekiyor. " ifadelerini kullandı."

İş sağlığı ve güvenliği konusu ele alınrken inşa edilen binaların güvenliğinin göz ardı edildiğini kaydeden Bakan Saner : " Yapı denetimi kontrolü  yani bir inşaatın sağlıklı bir şekilde inşa edildiğini denetleyen bir merci yok. Mesleki denetim zorunluluğu olmayan bir ülkede,  toplum olarak iş sağlığı ve güvenliği konusundan bahsediyoruz. " dedi.

 

Çalışma Bakanı olarak  herhangi bir inşaatta başında baretle, denetleme yapıyor gibi bir şova girme girişiminde bulunmayacağının altını çizen Saner,  iş sağlığı ve güvenliği alanında varolan yapısal bozuklukların üzerine gideceğini söyledi.

 

İş sağlığı güvenliği   ile ilgili yasa ve tüzükleri  incelediğini, çok ciddi eksiklikler tespit ettiğini belirten Saner,  " Tüzüklerde ciddi boşluklar var.  İş kazasına uğrayan herhangi bir vatandaşın dava dahi açmasına karşın hakkını savunamayacağı bir durum yaratılıyor. Öz eleştri yapmazsak  doğruyu bulamayız ve ülkemizde doğru adımlar atılamaz. " şeklinde konuştu.
  Göreve gelir gelmez  iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı ile ilgili sivil toplum örgütleri ile istişare ederek tüm paydaşlarla yapının denetlenmesi için biraraya geldiklarini anlatan Saner, en kısa zamanda tüzüklerin  yeniden düzenleneceğini ve gerekli yaptırımların  hayata geçeceğini  ifade etti.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nin 2017 yılında  hayata geçireceği projeler hakkında da bilgi veren Saner, e- devlet sistemine geçiş için gün saydıklarını kaydetti.  Bakan Saner, yurt dışından ülkeye çalışmak için gelen kişilere çalışma izin kartı verildiğini, müracaat kısmında bilgisayar sistemi sayesinde çok daha kısa sürede işlerin ilerleneceğini, kısa sürede bu hizmetlerin hayata geçeceğini açıkladı. 

 

Çalışma  Bakanı  Saner,  en kısa zamanda iki tane yarışma projesi yapacaklarını, Lapta Bölgesi’nde huzur evi ile ilgili proje yarışması gerçekleştirileceğini, Bakanlığın tüm daireleri ile bir arada olacağı bir çatı altında işlerin yürüyeceği bir kompleks projeleri bulunduğunu, Karpaz’da 18 yaş üstü engelli merkezinin kurulması, şiddet önleme ve denetleme merkezlerinin kurulması ve engelsiz yaşam evi projesinin devamı  için gerekli bütçenin ayrıldığını söyledi.

 

Tüm engellilerin ve Sosyal Hizmetler Dairesi’nden  maaş  alan özel gereksinimli  vatandaşların hayatlarını kolaylaştıracak ciddi bir projeleri olduğunu belirten Saner, bu ay maaşlarında bir artış olacağını, daha sonra ise Başbakan ve Maliye Bakanlığı desteği ile çok önemli bir adım atılacağını ifade etti. 

Mart ayı itibari ile birlikte devletin çalışma saatlerinde bir değişikliğe gidileceğini belirten Bakan Saner, şu anda çalışma saatleri konusunda bir geçiş dönemi yaşandığını, hava şartları ve yaz sıcaklarını da dikkate alarak kamuda yeni bir çalışma saatinin Mart ayında devreye sokulacağını açıkladı. 


Print
Posted: Oca 23, 2017,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:

«Nisan 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345