Saner: " Hem İşvereni Hem Çalışanı Rahatlatacak Bir Düzenleme "

Saner: " Hem İşvereni Hem Çalışanı Rahatlatacak Bir Düzenleme "

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu “Yabancıların Çalışma İzinleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı” oy çokluğuyla  onayladı.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner  de  tasarı ile ilgili söz alarak düzenleme hakkında konuştu.

 

Saner: " Hem İşvereni Hem Çalışanı Rahatlatacak Bir Düzenleme "

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner,  Yabancıların Çalışma İzinleri Yasa Tasarısı’nda  hem işçiye hem işverene  daha kolay hareket etme imkanı sağlayacak  düzenlemeler getirildiğini söyledi.

 

Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H Ersan Saner, daha önce  kanun hükmünde kararname olarak   geçen  yasa tasarısının ortak irade ile  daha insancıl ve  ekonomiye destek  sağlayacak şekilde  hazırlanması için Bakanlık olarak  katkı koyduklarını  söyledi.

 

Bakan Saner, konuşmasında ; Yasadan yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 60 gün  süreyle faydalanılacağını  ifade ederek ,  kayıt dışı işçi çalıştıran işverene  her işçi için  uygulanan 5 asgari ücret cezanın  1 asgari ücrete indirildiğini;  kayıt dışına düşen  işçiye yasa kapsamında  45 gün ziyaretçi  izni tanınarak  kayıt altına alınması için imkan tanınacağını  belirtti.

 

Vergi Dairesi, Sosyal Sigortalar Dairesi ve İhtiyat Sandığı’ndan  işçiler için borcu yoktur  yazısı istendiğini söyleyen Bakan Saner,  Genelge yayınlanarak,   sadece kayıtdışında olan işçiler için  işverenden borcu yoktur yazısının  aranmayacağını kaydetti.

 

İlgili Yasa Tasarısı ile,  vatandaşa ceza kesme zihniyetinden  uzaklaşıldığına işaret eden Saner,  yapılan düzenleme ile  Çalışma Dairesi müfettişi tarafından  işverene  uyarı hakkı  getildiğini ; herhangi bir işyerinde  çalışan kayıtdışı işçinin  tespiti halinde Çalışma Dairesi tarafından işverene  15 gün uyarı süresi  tanınacağını  ifade etti. Saner, bu uygulama ile  amacın ceza kesmek değil, iş  yaşamını kayıt altına almak olduğunu  söyledi.

 

Kesilen cezaların  tahsil edilmesinin ekonomik açıdan önemine  vurgu yapan Saner,  Çalışma Dairesi tarafından kesilen para cezalarının  yalnızca %26’nın  tahsil edildiğini belirterek,  ödenmeyen cezaların   Bakanlığın ve Mahkemelerin yükünü  arttırdığını söyledi. Saner, yapılan düzenleme ile bu yükü hafifletmek adına,  her kayıtdışı işçi için uygulanan beş asgari ücret cezanın  bir asgari ücrete düşürüldüğünü kaydetti.

 

Ülkenin ekonomik koşullarından dolayı  işçilerin sosyal güvenlik yatırımlarının işveren tarafından yapılamadığını  ve kayıtdışına düşen işçilerin  ülkeden ihraç edildiğini  söyleyen Saner,  ihraç edilen işçilerin bir daha ülkeye  turist olarak dahi girememesinin  kabul edilebilir yaklaşım  olmadığına değinerek,  sözkonusu yasa değişikliği  ile,  bu  uygulamanın ortadan kalktığını belirtti.

 Yanında kayıtdışı işçi çalıştırdığı  tespit edilen işverenlerin  kamu ihalelerine  katılmasının yasada yeniden düzenlendiğini ifade eden Saner," Önceden  yanında kayıt dışı işçi çalıştırdığı tespit edilen  işveren  bir yıl ihaleye giremezdi, kaçak çalıştırıp cezasını ödemeyen ise  ihalelere katılabilirdi. Yeni uygulama ile,  bir kez ceza alan işverenler  cezalarını ödemek kaydıyla   ihalelere katılabilecek; bir yıl içinde  iki kez aynı suçu işleyen işverene ihalelere katılamama yasağı getirildi " dedi.

 

İşten ayrılma bildirim süresi ile   başka işverenin yanında iş bulma süreleri  hakkında da  yasada değişiklik yapıldığını açıklayan  Bakan Saner, kendi bilgisi olmadan  ya da kendi isteğiyle  işten ayrılan işçi için;  bildirim süresinin   mevcut yasada 15 gün iken,  yeni düzenleme ile  21’e çıkarıldığını;  ön izin koşullarını yerine getireren işçinin başka bir işverenin yanında çalışmak istemesi halinde,  iş bulma süresinin  30 günden  40 güne  çıkarıldığını  söyledi.

 

Saner konuşmasının sonunda, yapılan düzenleme ile  çalışma yaşamına ve işgücü piyasasına önemli bir rahatlama geleceğine inanç belirterek ,  çıkarılan yasa ile  ülkede kayıtdışı durumda bulunanların  kayıt altına alınacağının altını çizdi.

 


Print
Posted: Kas 15, 2016,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:

«Nisan 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345