Bakan Saner, 56 üye Bakanlar’ının katılımıyla İstanbul’da yapılan “İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkelerin Kalkınmasında Kadının Rolü 6. Bakanlar toplantısının” 2. gününde konuşma yaptı

Bakan Saner, 56 üye Bakanlar’ının katılımıyla İstanbul’da yapılan “İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkelerin Kalkınmasında Kadının Rolü 6. Bakanlar toplantısının” 2. gününde konuşma yaptı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H.Ersan Saner, 56 üye Bakanlar’ının katılımıyla İstanbul’da yapılan “İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üyesi Ülkelerin Kalkınmasında Kadının Rolü 6. Bakanlar toplantısının” 2. gününde gözlemci üye sıffatı ile bir konuşma gerçekleştirdi.

Bakan Saner, konuşmasına 15 Temmuz 2016 darbesinde hayatını kaybeden Türk vatandaşlarına rahmet, yaralılara acil şifalar dileyerek başladı .

Bakan Saner, gözlemci statüsünde olsa dahi toplantıya katılmaktan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adına onur duyduğunu ifade ederek, toplantıda Kıbrıs Türk Halkına uygulanan ambargolar ve yaşadığı sıkıntılar hakında bilgiler aktardı.

Azerbeycan'ın bu yıl IIT dönem başkanlığını iki yıllığına Türkiye Cumhuriyetine devretmesi ile başlayan süreçte, Türkiye Cumhuriyeti'nin İslam İşbirliği Teşkilatı’nın dönem başkanı olmasının İslam Ülkeleri'nin Kadına vereceği değerin arttırılması için önemli bir gelişme olduğunu ifade etti. Bakan Saner,Türkiye Cumhuriyeti'nin bu dalda çok önemli rol oynayacağını ve rol model misyonu üstleneceğini belirterek, duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bakan Saner, kadının evrensel bir değer olduğunu vurgulayarak KKTC’nin ekonomik, sosyal ve siyasi yaşamında ülke kadınının oynadığı rol hakkında istatistiki bilgileri paylaştı.

Özellikle siyasi alanda yapılan yasal değişiklikle 2018 genel seçimlerinde siyasi partilere en az % 30 kadın milletvekili adayı gösterme zorunluluğu getirilmesi, kadınların iş gücüne katılım oranının % 48 seviyesinde olması, yargıda ve kamuda yüksek oranda kadın çalışan bulunması Bakan Saner’in paylaşmış olduğu çarpıcı bilgiler arasındaydı.

Bakan Saner, birçok katılımcı ülkenin 2025-2030 yılları arası kadının iş gücüne katılım oranını %35 olarak hedeflediklerini, KKTC’nin şu anda bile bu hedeften çok ileride olduğunu ancak bu bulunduğumuz noktanın Avrupa Birliğine üye ülkelerle kıyaslandığında son sıralarda kaldığımızı belirterek bakanlık ve hükümet olarak hedeflerinin Avrupa Birliği'ndeki ortalamaları yakalamak olduğunu ifade etti.

İstanbul’da katılımcı ülke Bakan'ları ile ikili temas fırsatı bulan Bakan Saner, Katılımcı ülke Bakanları ile KKTC’de Milletvekili adayları için ugulanacak olan en az %30 kota uygulaması ve kadının sosyal,kültürel ve ekonomik yaşama sağlayacağı konularla ilgili bilgi alış verişinde bulunarak Kıbrıs Türk Halkının haklı davasında İslam İşbirliği Teşkilatına üye ülkelerin desteğinin önemine dikkat çekti.


Print
Posted: Kas 3, 2016,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:

«Mart 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567