Bakan H.Ersan Saner, Kıbrıs Türk Görmezler Derneği’ne Ziyarette bulundu

Bakan H.Ersan Saner, Kıbrıs Türk  Görmezler Derneği’ne Ziyarette bulundu

Ziyarette Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Özden Keser, Çalışma Dairesi Özel İstihdam Şube Amiri Sencan Şah İpcioğlu da hazır bulundu.

İlk sözü alan KTGE Derneği Başkanı Derviş Yücetürk, bunun iade bir ziyaret olduğunu daha önce kendilerinin Bakan Saner’e ziyarette bulunarak sorunlarını aktardıklarını belirterek, özellikle kordinatör Bakan olarak ziyaretinden dolayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik  Bakan’ı H. Ersan Saner’e memnuniyetini dile getirerek  teşekkür etti.

Yücetürk, derneğin birçok sorunları olduğunu,  bu sorunları içeren 12 maddelik bir dosya hazırladıklarını söyleyerek dosyayı Bakan Saner’e verdi.

Derneğin sorunlarına değinen Yücetürk, 2014 yılında temelleri atılan Engelsiz Yaşam Evi projesi ile ilgili bazı problemlerin yaşandığını, Bakanlar Kurulu tarafından tahsis edilen arazinin başka bir vatandaşa ait olduğunun anlaşımasından dolayı,  mahkeme tarafından alınan ara emri kararıyle 5 ay süreyle durdurulduğunu söyledi. Projede bazı sorunlar olmasına rağmen Bakanlar Kururulu ve Hükümetin çabalarıyla ara emri kaldılrılarak inşaatın yapımına tekrar başlandığını,  arzu edilen tarih olan Haziran 2017 de bitmesini dileyerek , uğraşlarından dolayı Bakan Saner’e ve Hükümete teşekkür etti. Bu projenin bütünlüklü bir proje olarak 2 etaplı olduğunu söyleyen KTGED Başkanı Yücetürk, 48 yataklı bir proje olduğunu  ilk etapta 32 yatak kapasiteli ikinci etapta ise 16 yatak kapasitesi daha olacağını söyledi. Bunların yanında alt yapı sorunları  ve kadro sorunlarına değinen Yücetürk, bu projeye halkın da büyük ilgi göstertiğini belirterek  vatandaşlara da teşekkür etti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin çok genç ve küçük olmasına rağmen, Engelliler konusunda  uygar devletler düzeyinde yasalar ürettiğine dikkat çekti.

 Yücetürk, bir diğer sorunun ise 1993 yılında çıkarılan bir yasanın bazı maddelerinin beğenilmeyerek  arzu edilmeyen bir şekilde değiştirildiğini söyledi.

 Yasada yapılan değişikliği anlatan Yücetürk, değerlendirme tüzüğünün başına “DİĞERLERİ” kelimesi eklendiği için bu yasadan engellilerden çok diğer hastaların yararlanmaya başlandığını, kendilerinin buna karşı olmadığını fakat bu yasanın başındaki “DİĞERLERİ” kelimesinin kaldırılmadığı taktirde, KKTC Hükümetleri ve Devletin sırtında sürekli kanbur olacağını, çünkü ; herkesin  Devletten maaş çekebilmek veya emekli olabilmek için  Devlete ve Engelliler Birliğine sürekli müracaat ettiklerini ve haksız yere maaş alan bir çok kişinin bulunduğunu ayrıca bunun engelli istihtamının önünü tıkadığını  belirtti ve bu konuda ki maduriyetlerini dile getirdi.

Yücetürk konuşmasının sonunda , Engelli Yaşam Evi’nin bir an önce kadrolarıyla  bitirilmesini ve Mevcut Yasanın da  bir an önce tadil edilerek düzenlenmesini  belirterek, Bakan Saner’e ziyaretinden dolayı teşekkür etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner’de, bu ziyaretinin iade bir ziyaret olduğunu, 3 Aralık Dünya Engelliler Haftası olması nedeniyle dederneğin  sorunlarını daha erken dinlemek amacıyla ekibiyle birlikte bu ziyareti gerçekleştirdiklerini belirterek memnuniyetini  dile getirdi.

Bakan Saner,kendisinin  göreve geldiği Nisan 2016 ayında ilk gün önünde bulduğu Engelsiz Yaşam Evi sorununa değinerek,  Engelsiz Yaşam Evi’nin 29 Aralık 2015 te ihale edilmiş olmasına rağmen  arazi problemi yüzünden inşaatın durmuş vaziyette olduğunu, başta Başbakan olmak üzere kendilerinin de Bakanlık olarak bu konuya duydukları hassasiyetten dolayı, ilk gündem maddesi olarak bu konuyu gündeme aldıklarını, yapılan girişimler ve uğraşlar sonucunda, 2 ay gibi kısa sürede gerekli kararların mahkeme tarafından üretilmesinden sonra yapımına tekrar başlanmış ve şu an Engelsiz Yaşam Evi’nin yapımı son sürat devam etmektedir dedi.

Saner, be projenin 5 milyon 554 bin Türk Lirası’na mal olacağını, iki etap olarak planlanan projeye üçüncü bir etap daha eklendiğini, bu etabın binanın arkasındaki spor tesislerinin olacağını ve belkide dördüncü etap olarakta binanın üst kısmının yapılacağını söyleyerek bunun etaplar silsilesi olarak devam edeceğini belirtti.

Birinci etabın maliyetinin 5 milyon 454 bin Tl olduğunu belirten Saner, bugüne kadar müteahhit şirkete yaklaşık 1 milyon 800 bin Tl ödeme yapıldığını, bu da rakamsal olarak demek oluyor ki inşaatın 3’te 1’i ödenmiş olduğunu kendisinin de hergün binayı gözlemlediğini, inşaatın  seri bir şekilde ilerlediğini gördüğünü söyleyerek, müteahhit firmaya teşekkür etti.

 Saner, Başbakan’la yapılan görüşmede de belirtildiği üzere, binanın Haziran 2017 de biteceğini fakat  binanın tek başına bir anlam ifade etmediğini , müştevilatıya bitmesinin önemli olduğunu, bunun içinde binanın bütün ince ayrıntılarıyla ilgilenen ve tam donanımlı olarak bitmesi için, Engelliler Derneği ve Bakanlığımız’la uyum içerisinde çalışan Güniz Kaner’e ve derneğine de teşekkür etti. Ortada iyi niyet olduğunu bundan dolayı bitiş süresinin 1-2 ay sonra olmasının pek önemli olmayacağını çünkü yoktan var edilmiş bir proje olduğunu vurguladı.

Bakan Saner, Hükümet ve Başbakan’ın bu konuya duyduğu hassasiyet ile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde ‘Engelliler Dairesi’  adı altında yeni bir daire kurularak burada engelli vatandaşların tüm sorunlarını ve işlerinin halledebileceğinin müjdesini verdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Süleyman Göktaş Başkanlığında kurulan komite, paydaş Bakanlıklarla yapmış olduğu görüşmeleri tamamlamış olup, önümüzdeki hafta da tüm engelli federasyonlarını çağırarak, ortak fikirde bu işlerin nasıl yürümesi konusunda görüşler ortaya alarak bunun çalışması sonlandırılacaktır dedi.

 Yasa ve Tüzük’lere de değinen Saner, bu konuda gerekli notların alındığını, en erken zamanda sizlerle birlikte bu konuların ayrıntılı bir şekilde görüşüleceğini ve çözüleceğine olan inancını belirtti.

Konuşmasının sonunda Saner, Engelliler Derneği’nin ne denli zor bir görev üstlendiğini bildiğini, ortaya koydukları bu kararlı davranışlardan ve engelli vatandaşlara yaptıkları katkılardan dolayı Bakanlık personeli , Şahsı ve Hükümet adına teşekkür ederek , yaptıkları işin paha biçilmez olduğunu, ortaya koyulan özveri taktir edilecek bir özveridir, dolayısı ile Engellilerin yaşam kalitesini artırmak için, bir tık daha ileriye gitmek için, Bakanlık olarak herşeyi paylaşmaya  hazır olduklarını belirtti.     

Print
Posted: Eki 14, 2016,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:

«Mart 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567