Bakan Saner çalışmanın sadece muhaceret affı değil aslında çalışma ve muhaceret affının birlikte tamamlayıcısı olduğunu söyledi.
Saner “Ülkemize gerek ziyaretçi izni, gerekse ikamet izni veya çalışma izni ve yabancıların iş kurma izni ile gelip de herhangi bir şekilde kaçağa düşmüş olan tüm insanların bu aftan yararlanması bu iki kararnamenin esas hedefini oluşturmaktadır” dedi.
Ülkede yaşanan ciddi sıkıntıların yanısıra, ekonomik örgütlerden gelen çalışmalarla muhaceret affı konusunda yoğun taleplerin dikkate alındığını belirten Bakan Saner, hükümetin söz konusu çağrılara karşı duyarsız kalmadığını ve 3 aylık sürede çalışmaların tamamlandığını söyledi.
Ersan Saner, “Bu kararname kapsamında da ülkemizde çalışanlarının sosyal yatırımlarını yapmayan işverenlerin hatasından dolayı kaçağa düşmüş olan yüzde 85 oranındaki işçi grubunun ülkeden gönderilmesi ve bir daha turist olarak dahi ülkeye dönememesi hükümetin anlayışı bakımından da kabul edilebilecek bir yaklaşım değil. Bu kararnamelerle tüm bu olumsuzlukların önüne geçiyoruz” şeklinde konuştu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner, kanun hükmünde kararname ile gelen aftan bin 834 TL asgari ücret ödeyerek yararlanılabilineceğini açıkladı.
Saner, “Artık ülkede kaçağa düşmüş olan herkes bir asgari ücret ödemek koşulu ile ülkemize tekrardan gelip burada çalışma yaşamına katılma şansını elde edebilecelerdir”dedi.
Bakan Saner, kavga, hırsızlık ve benzeri suçları işleyenlerin af kapsamından yararlanamayacağına da dikkat çekti.
KKTC’de muhaceret affının en son 2015 yılında çıkarıldığına dikkati çeken Bakan Saner, 2015 yılındaki affın sadece aile bağı olan kişileri kapsadığını söyledi.
Bakan Saner, “Bu defa aile bağı hiç gözetilmedi. Ziyaretçi izni, İkamet, çalışma ve KKTC’ye iş kurmak için gelen ve kaçağa düşmüş tüm insanları kapsayacaktır” dedi.
Bakan Saner aftan ne kadar kişinin yararlanmak isteyeceğine ilişkin bir soruya ise şu yanıtı verdi.
“2011 yılında çıkan af dışında ortalama her hafta 2 bin-2 bin 500 kişi faydalanmıştı. 2011yılında çıkan afta ücretsiz olduğu için 9 bin kişinin faydalandığı belirlenmiştir. Bu kez her kişi için bir asgari ücret ödeme koşulu ile ülkeye gelinebilinecek. Tahminim 2 binlerin çok üzerinde olacaktır”
Affın 90 gün süre ile geçerli olacağını söyleyen Saner, müracaatların sadece KKTC’deki ilgili birimlerden değil elçiliklerden de yapılabileceğini belirtti.
Bakan Saner, KKTC’de olan ve kaçak durumuna düşen kişilerin bu afftan nasıl yararlanabileceğine de açıklık getirdi.
Saner, “Yurtdışına tekrardan çıkış ve giriş yapma zorunluluğunu ortadan kaldırdık. Ülke içerisinde kaçak konumuna düşen herkes bir asgari ücrete ek 250 TL ödemek koşulu ile 45 günlük ikamet izni verilmesi ile yasal hale dönüştürülecek” dedi
Ülke içerisinde çok ciddi kaçağın olduğunu düşünmediğini de ifade eden Saner, “ülkemizde kayıtlı işçi sayısı ortalama 45 bin dolayındadır.Bizim tahmin ettiğimiz kaçak işçi sayısı 5 bin ve 10 bin kişi arasındadır. Yüzdelik olarak bakıldığında bu oran yüzde 10’lardadır ve dünya limitilerinde minimum düzeydedir” dedi.
Ersan Saner bir soru üzerine bazı siyasi partilerin kararnameyle ilgili eleştirileri olduğunu belirterek, “en doğal haklarıdır her parti kendi düşüncesini anayasa çerçevesinde dilediği gibi şekillendirme hakkına sahiptir” dedi.