Lefkoşa Çocuk Yuvası Hakkında

Lefkoşa Çocuk Yuvası Hakkında

Lefkoşa Çocuk Yuvası Hakkında

BASIN AÇIKLAMASI

Bedensel, zihinsel ve duygusal gelişimi açısından  tehlikeyle karşı karşıya kalan,  ihmal  ve  istismar edilen çocuklar,  devlet koruması altına alınarak  Sosyal Hizmetler Dairesi himayesinde  bakılmaktadır.                                                                                                       

 Korumaya alınan çocuklar    önce  Lefkoşa  Çocuk Yuvası’nda  yasal olarak  barındırılmakta,    daha  sonra ise Daire tarafından   yapılan  çalışmalar  ve  değerlendirmeler  neticesinde,   biyolojik  aile  yanına  geri  verilmekte  ya da  devletin belirlediği   uygun  alternatif  bakım  modelleri  içerisinde  korumaya alınmaktadır.

Bu alternatif bakım modelleri arasında: Koruyucu aile yanında bakım, Evlat edindirme ya da Ev tipi bakım modeli  hizmeti sunan SOS Çocuk Köyünde çocukların bakımının yapılması yer almaktadır.

Ancak;  yaklaşık  bir  yıldır  SOS  Çocuk  Köyünde,  yaşanılan  personel  sıkıntısından dolayı, SOS Çocuk Köyüne  çocukların geçişi yapılamamakta, bakımları Lefkoşa Çocuk Yuvası’ nda sürdürülmektedir.

Himayeye  alınan   çocuk  sayısı  sürekli  değişmekte  olup  şu  an da Lefkoşa Çocuk Yuvası’nda  46  çocuk  bakım ve koruma altında bulunmaktadır.  Çocuklara,  16    bakıcı anne  hizmet vermekte  olup  7/24  vardiya  sistemi  ile  çalışmakta,   zaman  zaman  yoğunluk  durumuna  göre fazla çalışma saatleri ek mesai ile karşılanmaktadır. Lefkoşa Çocuk Yuvasının üst katında 0-6 yaş gurubunda olan 18 çocuğun bakımı yapılırken, alt katta ise 21,  çocuğun  bakımları  sağlanmaktadır.

İlk  kez  bu  yıl  pilot  proje  olarak, çocuklarımızın topluma daha iyi entegre olmalarını sağlamak  amacıyla, 12  yaş  üstü erkek  çocuklarıımız için,    toplum  içinde  bir  ev  kiralanarak bakım verilmeye başlanmıştır.

Amacımız önümüzdeki dönemde,  tüm çocuklarımızın, ev tipi bakım modeli ile bakımlarının sağlanmasıdır. Bu yöndeki çalışmalarımız sürmektedir.

 Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de  yaşanan   ekonomik sıkıntılara rağmen,  devlet    himayesinde  bulunan  tüm  çocukların her türlü bakımı ve  güvenliği için ödün vermeden  hizmet vermekte , bu kapsamdaki çalışmalarına  özveriyle devam etmektedir.

Son altı ay  içerisinde,  çocuk sayısındaki artış göz önünde bulundurularak; Sosyal Hizmetler Dairesi tarafından Lefkoşa  Çocuk Yuvası’na  4  yeni   anne  istihdam edilmiştir. Şu  anda  3  annenin  daha  istihdamı   için , Dairemiz tarafından yapılan işlemler tamamlanmak üzeredir.

Son günlerde bazı  basın yayın organlarında yer alan, yuvadaki  olumsuz koşullarla ilgili  haberlerden Dairemiz  büyük üzüntü duymuştur.Bu haberler gerçeği yansıtmamakta ve kamuoyunu yanıltmaktadır.

Sosyal Hizmetler Dairesi, yasaların başta daire müdürüne vermiş olduğu yetki çerçevesinde tüm personeli ile birlikte,   büyük bir özveri ve hassasiyetle  çocuklara karşı  görevini yürütmekte olup, gelecekte de aynı duyarlılıkla sorumluluklarını   sürdürmeye  devam edecektir.

Özellikle çocuklarla ilgili yapılan haberlerde çocuk hakları çerçevesinde hareket edilip gereken duyarlılığın gösterilmesi    ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi  önemle rica olunur.

Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürlüğü

KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

 

Print
Posted: Tem 28, 2020,
Categories: Duyurular,
Comments: 0,
Tags:

«Nisan 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345