Bakan H.Ersan Saner, bu sabah katıldığı televizyon programında önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan H.Ersan Saner, bu sabah  katıldığı televizyon programında  önemli açıklamalarda bulundu.
Afrika’ da Fil Dişi Sahili Cumhuriyeti’nde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkılatı’nın 44. Dönem Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katıldığını anlatan Saner, KKTC’ye uygulanan izolasyonların kaldırılması için temaslarda bulunduklarını ifade etti.
Gözlemci üye sıfatıyla toplantıya katıldığını ve özellikle genel sekreterle yaptığı ikili görüşmelerde KKTC’ye destek olunması için talepte bulunduğunu belirten Saner, temasların çok olumlu geçtiğini kaydederek İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerin üst düzeyde katılımı ile KKTC’de bir konferansın düzenleneceğini ve Genel Sekretere de konferansa katılması için davette bulunduklarını açıkladı. Dışarda çalışma yasağı ile ilgili Bakanlığı’na yöneltilen eleştirilere de yanıt veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner:" Mimar olarak mezun olduğum 1988 yılından milletvekili seçildiğim 2009 yılına kadar inşaat sektöründe çalıştım. Bu hava sıcaklıklarının hiç değiştiğini hatırlamıyorum. Bir bakıyorum KKTC’nin kurulduğu 1983 yılından bugüne kadar yalnızca 2015 yılında, dışarda çalışma ile ilgili 3 günlük bir yasak ilan edilmiştir dedi. Bakanlığın bu tip kararlar alınırken söylevlere göre değil, bilimsel hava tahmin raporları ve Meteoroloji Dairesi’nin verilerini dikkate alarak hareket ettiğini vurgulayan Saner: " Raporlara göre hava sıcaklıklarının Temmuz ve Ağustos aylarında mevsim normallerinin üzerine çıkmayacağı görülmektedir.

Rapordan sapma olduğu takdirde Bakanlık olarak hemen müdahale edeceğimizi ve önlem alacağımızı söylediğini ifade etti. Bu çerçevede Bakanlığın sıcaklık değerlerinde mevsim normallerinin üzerinde bir artış olacağının belirlenmesinden hemen sonra 12, 13 ve 14 Temmuz tarihlerini kapsayacak şekilde, üç gün süresince 12.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarda çalışılmaması için karar ürettiğini hatırlattı. Bakanlığımızın 12 Temmuz Salı günü aldığı karar bu bilimsel verilere uygun şekilde alınmıştır. " şeklinde konuştu. Bu çerçevede, hava sıcaklıklarını Meteoroloji Dairesi ile uluslararası tanınmış hava tahmin şirketinin ortalama sıcaklık değerlerini dikkate alarak takip ettikmeye titizlikle devam edeceklerini belirten Saner, bu veriler ışığında yasağın yürürlüğe girdiği günden itibaren , ada genelinde bu sabah itibarı ile toplam 79 ihbar geldiğini ifade etti. Saner, dışarda çalışma yasağının geçerli olduğu üç gün boyunca yapılan denetimlerin rakamlarının Pazartesi günü Bakanlık tarafından kamuoyu ile şeffaf bir şekilde de paylaşılacağını sözlerine ekledi. Dün yapılan denetimlerde ilk kez basın mensuplarının da müfettişlere eşlik ettiğini anlatan Saner: Bakanlığın bu konuda da gayet şefaf davrandığını hatırlatarak " Herkesin bilmesi gereken konunun burada bir yasak konuluyorsa bunun işçilerin sağlığı için olduğudur, ben mesleğim gereği çalışanlarımızın çok değerli olduğunu biliyorum, eminim ki müteahhitlerimiz de aynı bilinçtedir.

Müteahhitler Birliği ile de yaptığımız görüşmelerde üyelerine bu konuda çağrı yapılacağı söylenmiş ve bize gelen bilgiye göre de bu çağrılar yapılmıştır. Onlara da teşekkür ediyorum. Burada yasağa uymayanlar tabi ki olabilir. Bakanlık olarak bizim de görevimiz, yasanın Bakanlığa verdiği yetkiye göre önce yasağa uymayan ilgilileri uyarmaya çalışmak olacaktır dedi. Bakanlık olarak esas amacımız, yasalar doğrultusunda doğrudan vatandaşa ceza kesmek değil, onları önce uyararak yasalara uygun davranmalarını sağlamaktır,ancak uyarılarımızdan sonra uyarıları dikkate almayıp aykırı davrananlara da ceza kesmektir." şeklinde konuştu. Saner, Bakanlığa gelen tüm ihbarların, tek tek denetlendiğini , sadece ihbarlara konu olan inşaatların değil genel olarak bir denetim yapıldığını net bir şekilde söyledi. İş sağlığı ve güvenliği alanındaki gelişmelerle ilgili de açıklamalar yapan Saner, "Bizim gerek yasa gerek tüzük gerekse uygulamalarda iş sağlığı ve güvenliği alanında, daha dikkate alacağımız çok şey var" diyen Saner, 2008 yılında İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın çıkmasına rağmen yasada işçilerin hangi ortamda kaç derece sıcaklıkta çalışılabileceğinden hiç bahsedilmemiş olmasının da çok manidar oldu söyledi. Bu tip yasalar yapılırken, KKTC’ye uygunluğuna bakılmadan başka ülkelerden uyarlanmaya çalışıldığına dikkat çeken Saner, 28 Eylül’de Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’ne bağlı dört oda başkanını, 1998 yılında beri yenilenmeyen "İnşaatlarda İş Sağlığı Güvenliği Tüzüğü" başta olmak üzere 4 ayrı tüzüğün güncellenmesi için Bakanlık’ ta toplantıya çağırdığını anımsattı.

İlgili tüzüğün, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası kapsamında olması gerekirken 1998 yılından beri İş Yasası altında olduğuna işaret eden Saner, tüzüğün biz yaptık oldu mantığıyla değil, ilgili meslek odalarından görüş alınarak 31 Temmuz tarihinde Bakanlıkta düzenlenecek toplantıyla son şekline kavuşacağını ve yasalaşacağını ifade etti. Saner: " 2008 yılında çıkarılan İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’na göre dört tüzüğün değişmesi gerekiyordu. Bugüne kadar bakanlık yapan arkadaşlar keşke kendi icraatları döneminde bu konuda bişey yapsaydılar ve biz de alkışlasaydık ya da takdir etseyedik ancak hiçbir şey yapmayacaksın sonra da eleştirmeye gelince dilediğin gibi eleştireceksin, yok böyle bir şey " diyerek sözlerini tamamladı.
Print
Posted: Tem 14, 2017,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:

«Kasım 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678