1 Aralık 2016, Perşembe
BASIN AÇIKLAMASI
Safa Güngör isimli Tır Şöförü’nün Çalışma İzni Hk.
29 Kasım 2016 tarihinde, Değirmenlik-Girne dağ yolunda meydana gelen ve 3 vatandaşımızın ölümü 7 vatandaşımızın yaralanması ile sonuçlanan elim trafik kazası ile ilgili olarak; kamuoyunun doğru bilgilendirilmesini sağlamak ve yaratılan bilgi kirliliğine son vermek amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iddialara yanıt verme ihtiyacı duymuştur.
Yaşanan elim trafik kazasına sebebiyet veren Safa Güngör isimli tır şöförünün çalışma izinleri Bakanlığımız tarafından incelendiğinde, 2012 yılından itibaren ilgili şahsın KKTC’de kayıtlı olarak çalıştığı tespit edilmiştir.
Safa Güngör, 12.11.2012 tarihinden 22.8.2016 tarihine kadar sırası ile;Asya Su isimli işveren yanında Dağıtımcı Şöför, Mustafa Okman Tic.Ltd isimli işveren yanında Rafçı, Metgin Ltd. İsimli işveren yanında Rafçı ve en son olarak da 22.8.2015 - 22.8.2016 tarihleri arasında İlcan Altyapı İnşaat Şti. Ltd isimli işveren yanında çalışma izinli bir şekilde, Tır Şöförü olarak çalıştığı tespit edilmiştir.
63/2006 Sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Yasası altında çıkarılan A.E.140 - 26 Şubat 2007 tarihli Yabancıların Çalışma İzinleri Tüzüğü’nün 17.(4) maddesi, işverenlere çalışma izni sona erdikten sonra 3 ay içerisinde çalışanın iznini yenileme hakkı tanımaktadır. Yine aynı tüzüğün 32. Maddesinde; çalışma izni alınması ile ilgili olarak yapılacak her türlü işlemin işverenin sorumluluğunda olduğu ,yanında yabancı uyruklu işçi istihdam edecek işverenlerin yurtdışından getirdikleri işçiler için gerekli çalışma iznini tüzükte öngörülen süre zarfında almak zorunda olduğu ve yabancı uyruklu çalışanların , kendi kusurları dışında işverenlerinin yükümlülüklerini yerine getirmemesinden dolayı uğrayacağı her türlü maddi zarardan işverenin sorumlu olduğu açıkça belirtilmektedir.
22 Ağustos 2016 tarihinden itibaren geçen 3 ay süresince, işveren İlcan Altyapı İnşaat Şti. Ltd üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmemiş ve çalışanı tır şöförü Safa Güngör’ün çalışma iznini yenilememiştir.
İşverenlerin yükümlülüklerini yerine getirmemesinden dolayı mağdur olan çalışanlarımızın kayıt altına alınmasını amaçlayan Çalışma Affı’nı Bakanlığımız kanun hükmünde kararname olarak 16 Ağustos’ta yürürlüğe koymuştur. Kararname ile ilgili Mahkeme tarafından ara emir alınan tarihe kadar geçen 45 günlük sürede 2697 kişinin bu aftan yararlanmış olması, ülkemizde kaçak olarak bulunan işçi sayısı hakkında ve yapılan yasal değişiklik ile bu kişilerin kayıt altına alınak daha fazla mağdur olmamaları hususunda Çalışma Affı’nın ne denli gerekli olduğunu gözler önüne sermektedir. İlgili af ve ilgili yasa tasarısı 14/11/2016 tarihinde Meclis Genel Kurulu’nda oy çokluğuyla onaylanarak Cumhurbaşkanlığı’na iletilmiş ve onaylanmıştır. Çalışma Affı Yasası, ölümlü trafik kazasının yaşandığı gün olan 29 Kasım 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Çalışma Dairesi Müdürlüğü 30.11.2016 tarihinde, tır şöförünün çalışma iznini yenilemeyen işveren İlcan Altyapı İnşaat Şti. Ltd’e kayıtdışı işçi çalıştırdığı gerekçesiyle 1 834.00 TL tutarında idari para cezası kesmiştir.
Bakanlık olarak gerek affın kanun hükmünde kararname olarak çıkarılması sürecinde, gerekse 29 Eylül tarihinde ara emir alındıktan sonra ilgili yasanın hazırlanarak Meclis Alt Komitesi ve Genel Kurulu’na sunulmasında süratle çalışmamızın en önemli sebebi, kayıt dışında olan iş yaşamını kayıt altına alma önceliğimizdi.
Kamuoyunun doğru bir şekilde bilgilendirilmesi temennisiyle , tüm ülke olarak bizi yasa boğan trafik kazasında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Tanrı’dan rahmet, yaralılara acil şifalar dileriz.
KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
Basın ve Halkla İlişkiler Birimi