Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu “Yabancıların Çalışma İzinleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı” oy çokluğuyla onayladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner de tasarı ile ilgili söz alarak düzenleme hakkında konuştu.
Saner: " Hem İşvereni Hem Çalışanı Rahatlatacak Bir Düzenleme "
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner, Yabancıların Çalışma İzinleri Yasa Tasarısı’nda hem işçiye hem işverene daha kolay hareket etme imkanı sağlayacak düzenlemeler getirildiğini söyledi.
Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H Ersan Saner, daha önce kanun hükmünde kararname olarak geçen yasa tasarısının ortak irade ile daha insancıl ve ekonomiye destek sağlayacak şekilde hazırlanması için Bakanlık olarak katkı koyduklarını söyledi.
Bakan Saner, konuşmasında ; Yasadan yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 60 gün süreyle faydalanılacağını ifade ederek , kayıt dışı işçi çalıştıran işverene her işçi için uygulanan 5 asgari ücret cezanın 1 asgari ücrete indirildiğini; kayıt dışına düşen işçiye yasa kapsamında 45 gün ziyaretçi izni tanınarak kayıt altına alınması için imkan tanınacağını belirtti.
Vergi Dairesi, Sosyal Sigortalar Dairesi ve İhtiyat Sandığı’ndan işçiler için borcu yoktur yazısı istendiğini söyleyen Bakan Saner, Genelge yayınlanarak, sadece kayıtdışında olan işçiler için işverenden borcu yoktur yazısının aranmayacağını kaydetti.
İlgili Yasa Tasarısı ile, vatandaşa ceza kesme zihniyetinden uzaklaşıldığına işaret eden Saner, yapılan düzenleme ile Çalışma Dairesi müfettişi tarafından işverene uyarı hakkı getildiğini ; herhangi bir işyerinde çalışan kayıtdışı işçinin tespiti halinde Çalışma Dairesi tarafından işverene 15 gün uyarı süresi tanınacağını ifade etti. Saner, bu uygulama ile amacın ceza kesmek değil, iş yaşamını kayıt altına almak olduğunu söyledi.
Kesilen cezaların tahsil edilmesinin ekonomik açıdan önemine vurgu yapan Saner, Çalışma Dairesi tarafından kesilen para cezalarının yalnızca %26’nın tahsil edildiğini belirterek, ödenmeyen cezaların Bakanlığın ve Mahkemelerin yükünü arttırdığını söyledi. Saner, yapılan düzenleme ile bu yükü hafifletmek adına, her kayıtdışı işçi için uygulanan beş asgari ücret cezanın bir asgari ücrete düşürüldüğünü kaydetti.
Ülkenin ekonomik koşullarından dolayı işçilerin sosyal güvenlik yatırımlarının işveren tarafından yapılamadığını ve kayıtdışına düşen işçilerin ülkeden ihraç edildiğini söyleyen Saner, ihraç edilen işçilerin bir daha ülkeye turist olarak dahi girememesinin kabul edilebilir yaklaşım olmadığına değinerek, sözkonusu yasa değişikliği ile, bu uygulamanın ortadan kalktığını belirtti.
Yanında kayıtdışı işçi çalıştırdığı tespit edilen işverenlerin kamu ihalelerine katılmasının yasada yeniden düzenlendiğini ifade eden Saner," Önceden yanında kayıt dışı işçi çalıştırdığı tespit edilen işveren bir yıl ihaleye giremezdi, kaçak çalıştırıp cezasını ödemeyen ise ihalelere katılabilirdi. Yeni uygulama ile, bir kez ceza alan işverenler cezalarını ödemek kaydıyla ihalelere katılabilecek; bir yıl içinde iki kez aynı suçu işleyen işverene ihalelere katılamama yasağı getirildi " dedi.
İşten ayrılma bildirim süresi ile başka işverenin yanında iş bulma süreleri hakkında da yasada değişiklik yapıldığını açıklayan Bakan Saner, kendi bilgisi olmadan ya da kendi isteğiyle işten ayrılan işçi için; bildirim süresinin mevcut yasada 15 gün iken, yeni düzenleme ile 21’e çıkarıldığını; ön izin koşullarını yerine getireren işçinin başka bir işverenin yanında çalışmak istemesi halinde, iş bulma süresinin 30 günden 40 güne çıkarıldığını söyledi.
Saner konuşmasının sonunda, yapılan düzenleme ile çalışma yaşamına ve işgücü piyasasına önemli bir rahatlama geleceğine inanç belirterek , çıkarılan yasa ile ülkede kayıtdışı durumda bulunanların kayıt altına alınacağının altını çizdi.