Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner’in açıklaması şu şekilde:
" 15 Ağustos 2016 tarihinde, çalışma yaşamındaki sorunları gidermek; ülkemizde çalışan yabancı uyruklu çalışanların aile bütünlüğünü korumak ve sosyal haklarını güvence altına almak , mevcut şartlarda ödenmesi güç olan ve zamanında tahsil edilemeyen idari para cezalarının tahsilini hızlandırmak suretiyle , ülke ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla Bakanlığımız tarafından Yabancıların Çalışma İzinleri Yasası hakkında yasa gücünde kararname Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Yine aynı tarihte, İçişleri Bakanlığı tarafından ülkemizdeki öncü sektörlerin kalifiye eleman ihtiyacı mevcut işgücü piyasasından karşılanamadığından , oluşan işgücü açığını gidermek ve işverenin ekonomik sıkıntıdan dolayı işlemlerini zamanında yerine getirememesi sebebiyle ülkemizde oluşan kayıtdışı işgücünün denetim altına alınabilmesi amacıyla Ziyaretçi İzni, İş Kurma İzni veya Çalışma İzni Biten Yabancılara Uygulanan Para Cezalarının Yeniden Düzenlenmesini ve Ödenmemiş Para Cezalarının Tahsilinde Kolaylık Sağlanmasını Öngören Yasa Gücünde Kararname de Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Çalışma ve Muhaceret Affı olarak tabir ettiğimiz sözkonusu Yasa Gücünde Kararnameler kapsamında, sadece geçici ve belirli bir süreyi kapsayan düzenlemeler değil, uzun vadede çalışma hayatını düzenleyecek, hem işçi hem de işverenlerin haklarını gözeterek birtakım düzenlemeler getirilmişti. Özellikle ceza sisteminde daha adil bir yapı düşünülerek kademelendirme uygulmasına gidilmiş, böylelikle her dönemde beklenti olarak ortaya çıkan afların gündemden kalkması ve bu hususlarda yapılan Kanun Hükmünde Kararname ve/veya Yasa Değişikliği’ne gerek duyulmaması, sistemli ve düzenli bir şekilde işlemlerin yürütülmesi hedeflenmişti.
Bakanlığımız ve İçişleri Bakanlığı tarafından 29 Eylül 2016 tarihine kadar Yasa Gücünde Kararnameler doğrultusunda tüm işlemler birtamam sürdürülmüştür. Ancak Yasa Gücünde Kararnameler’in Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle, Cumhuriyetçi Türk Partisi 8 Eylül 2016 tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuş ve yasa gücünde kararnameler için dava açmıştır.
Anayasa Mahkemesi’nin 29 Eylül 2016 tarihinde sözkonusu davalar sonuçlanıncaya kadar, Yasa Gücünde Kararnameler’in tümü ile yürürlüğünün durdurulması emrini vermiştir. Bu kararın ardından, Bakanlığımız Mahkeme kararını saygı ile karşılamış ve Bakanlığımıza bağlı tüm dairelerde, bu yasa gücünde kararnameler kapsamında yapılan işlemler durdurulmuştur.
Ancak Muhaceret Affı’ndan faydalanmış ve cezalarını ödemiş kişilerin işlemlerini Bakanlığımız’da devam ettirebilmeleri ve çalışma izni alabilmelerini sağlamak, bu kişilerin mağdur olmasını önlemek amacıyla Bakanlığımız tarafından birtakım girişimler yapılmıştır. Bu hususta uygulanacak yöntem ile ilgili, Başsavcılık’tan gelecek görüş doğrultusunda , mağdur olan kişilerin mağduriyetini önlemek amacıyla Bakanlığımız her türlü tedbiri alacaktır. Başsavcılık’tan gelecek görüş doğrultusunda, İçişleri Bakanlığı’nın Muhaceret Affı’ndan halihazırda faydalanmış ve oluşan cezalarını ödemiş olan kişilerin işlemlerine devam edilecektir.
Bunun yanında, Bakanlığımız ve İçişleri Bakanlığı işbirliği ile, Yasa Gücünde Kararnameler ile ilgili ara emri verildiği gün, hemen bir teknik çalışma düzenlenerek, ilgili Yasa Gücünde Kararnameler, Yabancıların Çalışma İzinleri Değişiklik Yasa Tasarısı ile Yabancılar ve Muhaceret ( Değişiklik) Yasa Tasarısı şeklinde hazırlanarak 30 Eylül 2016 tarihinde Başsavcılık ve Merkezi Mevzuat Dairesi’ne görüş için gönderilmiştir.İlgili kurumlardan gelecek uygunluk görüşünün ardından Bakanlar Kurulu’nda onaylanıp yasallaşması için Cumhuriyet Meclisi’ne gönderilecektir. İvedilikle yasallaşması sağlanacak olan yasa tasarıları ile, Çalışma Affı ile Muhaceret Affı’ndan faydalanmayan kişiler yasa geçtiği tarihten itibaren, sözkonusu uygulamalardan faydalanabilecekleri bir düzenleme Bakanlığımız tarafından hazırlanmıştır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak, çalışma hayatının iki temel unsuru olan işçi ve işverenlerin karşılaştıkları sorunları gidermek, sistemli bir çalışma ortamı oluşturmak için yaptığımız çalışmalar, günü birlik sorunları çözmek yerine , uzun vadeli kazanımlar ve düzenlemeler getirecektir.
Bu bağlamda gerek yasa gücünde kararnamelerden faydalanmış işlemleri tamamlanmamış kişilerin mağdur olmaması gerekse bu dönemde faydalanamamış kişilerin çalışma hayatında yasal olarak yerlerini almaları hususunda halkımızın hem ekonomik hem de sosyal yaşamına katkı sağlamak için yaptığımız çalışmalar devam edecektir. "
H. Ersan Saner
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı