Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H.Ersan Saner, bu sabah bir televizyon progmanına konuk oldu ve Bakanlığının çalışmaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H.Ersan Saner, bu sabah bir televizyon   progmanına konuk oldu ve Bakanlığının çalışmaları hakkında  önemli açıklamalarda bulundu.
Kıbrıs TV’de  Serhat İncirli’nin gündeme dair  sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Saner, Bakanlığının çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Lapta Huzurevi konusunda açıklama yapan Saner,   KKTC’de  40 yıldır huzurevi olmamasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Bakanlık olarak  yaşlılara hak etttikleri özen ve itinayı göstermek zorunda olduklarını ifade eden Saner,  onlara en iyi ortamı  sağlayabilmek için, Bakanlığa bağlı ilgili birimlerden bazı görevlilerin  Türkiye’deki yaşlı bakım evlerini incelemek amacıyla  bir teknik geziye  katılacağını  açıkladı. Saner, teknik incelemelerden elde edilecek  bilgi ve tecrübeyle  hazırlanacak  ihtiyaç programına uygun olarak huzurevi için  en kısa sürede  bir proje yarışması düzenleneceğini  ve 2017 yılının başında  huzurevi projesinin temelinin atılmasının hedeflendiğini söyledi.

Kadın Sığınma Evi konusunda kendisine yöneltilen soruya da cevap veren Bakan Saner,  kadın sığınma evi ile ilgili Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi Yasası’nın 2014 yılında yürürlüğe girdiğini anımsattı. Kadın Sığınma Evi’nin kadına yönelik  şiddetin önlenmesi konusunda  en son nokta olduğuna işaret eden Saner,  devletin  şiddeti önlemek için işin  başından  tedbirler alması gerektiğine vurgu yaptı.

İlgili yasa kapsamında ŞÖDAM adı altında Şiddet Önleme ve Danışma Merkezleri’nin kurulmasının öngörüldüğünü ifade eden Bakan Saner,  şiddete uğrayan kadının kadın sığınma evine gitmeden önce, şiddet önleme ve danışma merkezlerinden hizmet alabilmesinin önemine dikkat çekerek, bu merkezlerin  oluşturulması için çalıştıklarını söyledi. Şiddet Önleme ve Danışma Merkezleri’nde  sağlık, güvenlik memurları ve psikoloğun  görev yapacağını  belirten Saner,  kadınların bu merkezlerde ihtiyaçları olan hizmeti alabileceklerini ve kendi ayakları üzerinde durmaları için destekleneceğini sözlerine ekledi.

Yasaya göre devletin yerel yönetimlerle  de işbirliği içinde kadın sığınma evi açabileceğini kaydeden Saner: " Devlet kadın sığınma evi açacak, ancak bu sığınma evi en son nokta. Devlet himayesindeki gençlerimize  yaptığımız bir uygulama var. 15 yaşına gelince onları SOS gençlik evine alıyoruz.Üniversite çağına gelenlere eve çıkmaları için kira takviyesi yapıyoruz. Kendiliğinden bu gençlerimizin  toplum içine kazandırılması için gerekeni yapıyoruz.Şiddete uğrayan kadınlarımız içinde aynı  şekilde,  şiddet  önleme ve danışma merkezleri aracığıyla aynı  şeyi yapmak istiyoruz.  Onların psikolojik, sosyal ve ekonomik yönden  hayata tutundurulması için bişeyler yapmak istiyoruz. Esas geliştirilmesi gereken ŞÖDAMlar." dedi.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi’nin  2014 yılından beri varolduğunu belirten Bakan Saner, Daire’ni kadrosu için münhallerin açıldığını ancak sınavların yapılmadığını,  fiilen  hizmet vermediğini ifade etti.

Önemli olanın mazaret üretmek değil, iş yapmak  olduğunu hatırlatan Saner, tüm sosyal hizmetler alanına  giren katkının yaklaşık  12 milyon  olduğunu belirterek,  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın sosyal  devlet olmanın gereği olarak , yaşlılara, engellilere  ve toplumun tüm dezavantajlı kesimlerine  hizmet vermek için özveriyle çalıştığını vurguladı.

Bakan Saner, Engelsiz Yaşam Evi üzerindeki  ara emrin kaldırılması için için gerekenin yapıldığını ve Perşembe günü Yaşam Evi inşaatını ziyaret ederek  gelinen aşama konusunda  kamuoyuna   açıklama yapacaklarını kaydetti.

Engellilerin tüm devlet dairelerindeki işlerini düzenleyecek bir birim  oluşrulması fikrinin doğduğunu  söyleyen Saner,  Başbakanla birlikte en kısa sürede engelli camiasına müjdeli haberler vermek için çalıştıklarını ifade etti.

Son aylarda yaşanan ölümlü iş kazaları ile ilgili  de açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner "Ben Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak hiç bir inşaata gidip fotoğraf çektirmedim,  şunu yapacağım demedim ama bütün sivil toplum örgütlerini çağırıp gelin tüzükleri gözden geçirelim dedim." şeklinde konuştu.

İnşaatlardaki iş kazalarının diğer sektörlere göre 4 kat daha fazla olduğuna işaret eden Bakan Saner, inşaat alanında  alınacak önlemler için tüzük  çalışmalarına  sürat verdiklerini söyledi.

Muhaceret Affı konundaki gelişmeleri de değerlendiren Bakan Saner: "Bakanlığımız ve İçişleri Bakanlığı  sıkı bir koordinasyon içerisinde   çalışıyor.  Bu ülkede üzülerek ifade etmek isterim ki, öyle aile  travmaları yaşanıyor ki bunu kabul etmek mümkün değildir. "  dedi.

Muhaceret affının  çalışma  izni ve çalışma izninden dolayı muhaceret  izni konularında sıkıntı yaşayanları kapsayacağını  kaydeden Saner, "Aile dramlarına son vereceğiz " şeklinde konuştu ve bu affın  asla adli suçları   kapsamayacağını belirtti.

Cezaya düşenlerin mevcut işverenlerin hatası ve yapmadığı yatırımlardan dolayı kaçağa düştüğüne değinen Bakan Saner,  kaçak işçi çalıştırmanın cezasının 5 asgari ücret olduğuna dikkat çekerek,  bu cezanın ödenme oranının  %25 olduğunu  belirtti.  Cezaların işverenler  tarafından ödenmediğini ve Daire tarafından tahsil edilemediğini  ifade eden Saner,    kaçak işçi ile ilgili ceza konusunda yeni bir çalışma yaptıklarını ve cezanın kademeli olarak arttırılacağını sözlerine ekledi.   Saner, İçişleri Bakanlığı’ nın da katkılarıyla en kısa zamanda  Muhaceret Affı’nın hayata geçirileceğini  belirtti.

Print
Posted: Tem 19, 2016,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags:

«Kasım 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678