Dünya Bankası ve AB Koordinasyon Merkezi tarafından "Kuzey Kıbrıs’ta İstihdam Stratejisi’nin Oluşturulması" konulu çalıştay düzenlendi.
Saat 09.00’da Sayıştay Başkanlığı’nda düzenlenen toplantıya Dünya Bankası Uzmanları, AB Koordinasyon Merkezi temsilcileri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’ndan yetkililer ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner de toplantıya katılarak istihdam staratejisinin amacı ve öneminin paylaşılması hususunda katılımcılar ile görüş alışverişinde bulundu.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Dünya Bankası uzmanı Michele Davide Zini, çalıştayın amacı ve kapsamı hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Kıbrıs Türk Toplumu’nda istihdam edilebilirlik üzerine yapılan çalışmalarda, özellikle kadın ve gençlerde yüksek işsizlik oranın görüldüğünü kaydeden Zini, işgücü piyasasında niteliklerin eşleştirilmesinde ve yüksek öğrenim sektöründe yaşanan sıkıntılara değindi.
Zini, orta vadede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Avrupa Birliği Koordinasyon Merkezi temsilcilerinin katılımıyla istihdam stratejisinin belirlenmesinin ve paydaşların beklentilerinin anlaşılmasının önemine işaret etti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H.Ersan Saner: "İstihdam stratejisinin nasıl planlanacağı ülkemizin en önemli sorunlarından biri"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner çalıştayda yaptığı konuşmada, ülkenin en büyük sorunlarından birinin istihdam stratejilerinin nasıl planlanacağı olduğunu söyledi ve işgücü piyasasının taleplerini karşılayan istihdam stratejilerinin belirlenmesine Bakanlık olarak önem verdiklerini belirtti.
KKTC’deki üniversite mezunu sayısının çok yüksek olduğuna dikkat çeken Saner, Devlet Planlama Örgütü verilerine göre 12 bin işsiz varken, Çalışma Dairesi’ne başvuran işsiz sayısının 1200 olmasının düşündürücü olduğunu belirtti ve doğru bilgiye ulaşılması konusunda Bakanlık olarak öz eleştiri yapmaları gerektiğini samimiyetle dile getirdi,
KKTC’de 12 bin işssiz varken , 42 bin yabancı işgücünün ülkeye ithal edilmesinin sorgulanması gerektiğine de vurgu yapan Saner, çalışma hayatında nitelikli işgücü açısından ciddi sıkıntılar yaşandığını ifade etti.
Saner, Dünya Bankası ve AB Koordinasyon Ofisi tarafından düzenlenen çalıştayın , istihdam ve yüksek öğrenim stratejilerinin belirlenmesi ve işgücü piyasasının taleplerinin öğrenilmesi açısından destek sağlayacağına inanç belirtti ve katılımcılara katkılarından dolayı teşekkür etti.